Бесплатни уџбеници за треће дете

Треће и свако наредно дете у породици убудуће ће имати право на бесплатне уџбенике, без обзира на материјални статус породице. То је одлука ресорног министарства, а важиће од наредне школске године. Пријављивање у школама је почело.

Из бесплатних уџбеника у школи Бранислав Нушић у Ратају код Врања ове школске године учи десеторо деце. Новином да и треће дете добије комплет уџбеника, број деце, очекују, биће дупло већи.

"Сваки бесплатан уџбеник је добродошао. Од укупно 124 породице, 23 породице су оне које имају више од двоје деце", каже педагог Данијела Поповић из ОШ "Бранислав Нушић" у Врању. 

У једној од београдских школа само троје од 700 ученика има право на бесплатан комплет уџбеника. За оне, који их нису добили, школа је пронашла решење.

"Пошто су прошле године бирани уџбеници по новом програму за три године, Савет родитеља и ми смо донели такву одлуку да би остало што више уџбеника које могу да наследе за децу којима је тешко да издвоје целокупну суму, тако да и сада ово што постоји у библиотеци, који год ученик се јави да нема књигу библиотека и школа им изађу у сусрет", каже  Златко Грушановић, директор ОШ "Вук Караџић".

Ова врста помоћи део је плана Владе како би подстакла наталитет. Верују да уџбеници иду у праве руке.

"Када донесете потврду да сте корисник социјалне новчане помоћи не постоји начин да преварите некога, то је један од доказа, зато смо се и одлучили да морамо имати један реалан показатељ ко треба да добије уџбенике, јер сваки други нејасан критеријум би можда могао да произведе ситуацију да неко коме заправо нису потребни узме на рачун некога коме су ти уџбеници потребни", каже Весна Недељковић из Министарства просвете. 

За комплет књига треба издвојити 15 хиљада динара. Зато је помоћ добородошла, сагласни су у Удружењу "Родитељ".

"Без обзира што у школама дају и на рате, то је велики издатак, када знамо да успут имамо још неке ствари, свеске, оловке, све оно што иде када дође септембар, тако да то јесте једна јако добра вест и мислим да ће породицама са више деце допринети да лакше уђу у школску годину", каже Гордана Племић из Удружења "Родитељ".

За набавку бесплатних уџбеника  Министарство просвете одредило је 500 милиона динара. План би ускоро требало да усвоји Влада.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво