Три факултета траже повећање школарина

ФПН, Учитељски и Факултет за физичку хемију из Београда, затражили су повећање школарина за наредну школску годину. Своје захтеве образложили су тиме што у последњих неколико година школарине нису повећаване и усклађивање са растом инфлације.

"Савети три факултета доставили су предлоге за повећање школарина. Они предлажу да шкоалрине буду повећане од пет до десет одсто", рекла је на седници Сената Универзитета у Београду проректор Нада Ковачевић.

Факултет за физичку хемију тражи да се школарина са досадашњих 64.800 динара повећа на 69.900 динара, а Учитељски тражи повећање са 96.000 на 102.000 динара.

Факултет политичких наука, где је школарина зависно од студијског програма од 91.700 до 99.700 динара, тражи повећање на 100.000 до 110.000 динара.

Факултети су своје захтеве образложили тиме што у последњих неколико година школарине нису повећаване и усклађивање са растом инфлације, као и да је затражено повећање од пет до десет одсто.

Представник студената Боријан Соковић рекао је да студенти разумеју да су издвајања државе недовољна, али да факултети морају самофинансирајућим студентима да кажу које су то услуге које они плаћају.

Математички, ФОН и ЕТФ траже више места за ИТ програме

Са друге стране, ЕТФ, ФОН и Математички факултет, који имају информатичке програме, поднели су захтев Министарству просвете за проширење уписних квота на тим смеровима.

Они су се одазвали на Акциони план Владе Србије за развој ИТ сектора у нашој земљи.

Како је речено на седници Сената УБ од ресорног министарства је стигло упутство да факултети морају по убрзаном поступку да акредитују стручне програме за повећан број студентских места.

Декан ЕТФ-а проф. Зоран Јовановић каже да раде на томе да се повећа број уписаних студената на смеру софтверско инжењерство.

Ддоао је да је идеја да се квота повећа за 60 места и то 50 самофинансирајућих и 10 буџетских студената.

"Неопходно је да министарство обезбеди додатни простор за наш факултет, што је услов за акредитацију", нагласио је Јовановић.

У наредној школској години на Београдском универзитету биће уписано 14.850 студената, од којих 9.511 буџетских.

Упис почиње 21. јуна предајом докумената, која траје до 25. јуна.

Од 26. јуна до 2. јула биће организовани пријемни испити, а 10. јула објављена коначна ранг листа.

Упис на факултете биће обављен од 10. до 14. јула.

Други уписни рок почиње 1. септембра. предајом докумената, која траје до 5 септембра, а 6. и 7. септембар резервисани су за пријемне испите.

Коначна ранг листа биће објављена 13. септембра, а упис мора бити завршен најкасније до 16. септембра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво