Када је потребна сагласност оба родитеља када дете прелази границу

Када је реч о путовањима у иностранство, постоји једна недоумица. У којим ситуацијама је неопходна сагласност родитеља када дете прелази границу са једним од родитеља, прописи у Србији нису прецизно утврдили. Закон о путним исправама захтева пристанак оба родитеља да би дете добило биометријски пасош, али Закон о преласку државне границе није отклонио могућност злоупотреба.

Док се родитељ пакује да са дететом отпутује из земље, неретко је у дилеми – да ли му треба и сагласност другог родитеља.

"Сагласност није обавезан документ који морате да имате при преласку државне границе са дететом. Чак и ако сте разведени, једна је од ствари коју ће вам у пракси чешће тражити уколико преко границе водите дете које не дели вашу адресу", каже Марија Петровић из Центра за права детета.

Иако није обавезна, полицајац ће вам је можда затражити. На њему је да процени. То збуњује родитеље – да ли да понесу папир за који се тврди да није обавезан.

"Онда можемо дати само један практичан савет. Да бисте избегли сваку могућност да вас полиција задржи на граници, ви понесете сагласност са собом", каже Марија Петровић.

Како се сагласност не тражи увек, у пракси, кажу стручњаци, до злоупотреба долази када се родитељи разводе. На питање да ли је било случајева да родитељ покуша да без знања и сагласности другог родитеља изведе дете из земље, МУП не одговара конкретно.

"У случају бракоразводне парнице, суд на захтев једног од родитеља одређује привремену меру забране путовања малолетника, која се спроводи на целој територији Србије", наводе у МУП-у.

Привремена мера је једина правна заштита у тим случајевима. Зато је постојала идеја да се Закон о преласку државне границе допуни тако да се сагласност захтева. Неки стручњаци су против.

"Ништа не спречава родитеље који имају одређену сумњу да обавесте органе које су овлашћени да штите интересе малолетника о таквим могућностима и тада ће пре свега и Центар за социјални рад, али наравно и МУП, реаговати", сматра Ивана Стевановић из Института за криминолошка и социолошка истраживања.

Али зато би пракса требало да буде строжа.

"Јако је битно да имамо активан однос, да професионалци који су на терену врше процену. А не да не реагујемо ако нам се спава, па нам долази аутобус у касним вечерњим часовима. Довољно је једно обавезујуће упуство, које ће министар унутрашњих послова дати свим граничним јединицама, и то ће функционисати", каже Ивана Стевановић.

Стручњаци препоручују да на границама где за прелазак није обавезан пасош треба да буде обавезна сагласност. Тамо где су провере најређе, упозоравају, злоупотребе могу да буду најчешће.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво