Промоција пројекта "Заборављени адмирал"

Адмирал Ернест Трубриџ је британској и српској јавности готово потпуно непознато име. А реч је о човеку који је чак три ратне године провео са српском војском на важним дужностима. У резиденцији амбасадора Велике Британије у Београду промовисан је пројекат "Заборављени адмирал", који РТС ради у сарадњи са британском амбасадом и Министарством одбране.

Адмирала Трубриџа послао је Винстон Черчил када се српска влада обратила чланицама Антанте за помоћ у борби против аустроугарских речних бродова. 

У Београд је стигао фебруара 1915. године са 70 британских војника, са осам тешких топова, минама и торпедима. Био је лични саветник регента Александра, а са српском војском је остао до ослобођења Београда. 

"Ја сам о Ернесту Трубриџу сазнала док сам радила филм 'Срби на Крфу' и морам заиста да признам да је неколико ствари мене прилично изненадило, да смо имали тако високо позиционираног британског војника који је делио судбину са српском војском. Он се заједно са српском војском повлачио преко Албаније и био са нама у свим критичним тренуцима", рекла је Слађана Зарић, аутор пројекта "Заборављени адмирал". 

Праунук адмирала са поносом показује Карађорђеву звезду другог степена коју је 1918. регент Александар скинуо са своје униформе и доделио је његовом прадеди.

"Ово је посебна медаља јер је припадала принцу-регенту Александру. Моја породица је веома узбуђена због овог пројекта", рекао је Том Трубриџ, праунук адмирала Ернеста Трубриџа.

Први кадрови документарног филма "Заборављени адмирал" биће снимљени ових дана у Београду.

Филм и објављивање дневника које је водио док је био са српском војском биће једна од манифестација којом Амбасада Велике Британије у Београду обележава 180 година дипломатских односа са Србијом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво