На пролеће се укида вакцинација против свињске куге?

У Србији тренутно има 3,2 милиона свиња, 40 одсто мање него oсамдесетих година. То је, између осталог, последица и свињске куге. Иако је у последњој деценији било више најава да ће вакцинација против тог вируса бити укинута, надлежни сада кажу да су ближе него икада тој одлуци и да би то могло да се деси на пролеће. У том случају Србија би ускоро могла да добије и дозволу за извоз свињског меса и прерађевина у Европску унију.

Свињска куга је у тадашњу Југославију ушла седамдесетих, из Румуније. Надлежни тврде да је последњи случај регистрован пре седам година у Срему. Свињари и даље редовно вакцинишу животиње. Исто чини и Миливоје Шобић који има 300 товљеника.

"Држава је говорила да ће да се укине пре шест месеци, они то стално продужавају. Онда је то обавеза стално вакцинисати, мора да се прати строго. Ја се надам да ће сада бити задња вакцинација, да би то стварно требало прекинути", каже Миливој Шобић из села Дреновац код Шапца.

Да ли ће и када бити прекинута вакцинација, одлучиће Министарство пољопривреде и Управа за ветерину, и то на основу анализе и процене ризика од поновног јављања вируса. Тренутно се контролишу и дивље свиње.

"Наш је циљ да пре укидања и заустављања вакцинације извршимо максималну вакцинацију комплетног запата. Процена је негде да, ако извршимо вакцинацију 85-90 одсто запата вакцинишемо против класичне свињске куге, створили би се предуслови да уђемо у другу фазу, практично престанка мера вакцинације", објашњава директор Управе за ветерину Ненад Петровић.

Бранислав Недимовић, министар пољопривреде, истиче да је идеја да се од априла до јуна прекине вакцинација.

"Идеја је да у простору од априла до јуна месеца прекинемо вакцинацију, уђемо у један процес мониторинга након ког би били проглашени као слободна земља од класичне свињске куге. Ми у трговини са ЕУ имамо озбиљне проблеме са свињским месом исто тако и за прераду меса које је испод 72 степена топлоте по којој се оно прерађује", сматра Недимовић.

Извоз живих свиња, у време хиперпродукције свињског меса у Европи, кажу упућени, није оно о чему треба размишљати.

"Ако причамо о кулену, ако причамо о чајној кобасици фрушогорској, сувом месу, пршути, то су све производи који имају високу вредност и врло су специфични и могли би да нађу место на захтевном европском тржишту", напомиње Ненад Будимовић из Удружења за сточарство, Привредна комора Србија.

Да се не би поновио сценарио из Хрватске, која је нагло прекинула вакцинацију па је у року од годину, две имала неколико нових жаришта, одсуство вируса мора да се контролише и после прекида вакцинације. До коначне одлуке о укидању те заштитне мере, надлежни позивају власнике да и даље вакцинишу свиње.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво