ЕУ финансира чишћење река и корита

Шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Дaвенпорт обишао је Обреновац, где је почело чишћење дренажних канала за превенцију поплава које финансира ЕУ, најављујући исте радове и у Ваљеву, Параћину и Свилајнцу укупне вредности од 11 милиона евра.

Давенпорт је рекао да радови, који ће почети овог пролећа, представљају део помоћи ЕУ Србији у санирању и превенцији поплава укупне вредности од 170 милиона евра.

"Данас су почели конкретни радови на чишћењу дренажних канала дуж 64 километра корита у Обреновцу. Са овим радовима завршавамо фазу обнове и улазимо у превенцију, која је подједнако важна, ако не и важнија од свега што је урађено после поплава", рекао је Давенпорт.

Подсећа да је након катастрофалних поплава ЕУ пружила подршку Србији, нарочито Обреновцу у свим областима како би се живот грађана вратио у нормалне токове.

"Да високи водостаји више не би представљали проблем, ЕУ је финансирала у Обреновцу поправку шест црпних пумпи, биће обновљено исто толико црпних станица, а ускоро ће бити набављене и три нове пумпе", истакао је Дaвенпорт.

"Колубара и Тамнава чишћење још 70-их" 

Након чишћења корита реке Колубаре, Баричке реке, уређења водотокова у Обреновцу улазимо и у посао чишћења 64 километра канала за одводњавање на територији општине Обреновац и Сурчин, каже директор владине Канцеларије за управљање јавним улагањима Марко Благојевић.

Указује да су реке Колубара и Тамнава последњи пут чишћене 70-их година, а да се канали у Србији чисте после 30 година, што указује на то колико се, каже, водило рачуна о превентивној инфраструктури.

То је, додаје, један од разлога и огромне штете коју је Обреновац претрпео 2014. године.

Благојевић подсећа да је ЕУ пружила велику помоћ Србији, те да сада то наставља кроз превентивну фазу.

"“Ми елементарне непогоде не можемо да спречимо, оне постају део наше свакодневице. Бићемо суочени са чешћим и интензивнијим падавинама, ризицима од непогода, али можемо да се старамо да штета буде што је могуће мања"”, указао је Благојевић.

Додао је да се креће са уређењем корита и изградњом потпуно нове превентивне инфраструктре у Свилајнцу, Параћину, Ваљеву, али и Шапцу и Богатићима.

Амбасадор ЕУ и председник општине Обреновац Мирослав Чучковић посетили су и породицу Крупљанин која је захваљујући донацији Европске уније добила јагњад и тако обновила пољопривредну производњу након претрпљене штете током мајских поплава 2014. године.

Они су обишли и предузеће "Стелит 90" које је уз дониране две машине наставило са производним активностима и поново запослило 17 радника.

Након велике штете коју су поплаве нанеле Обреновцу маја 2014. године, ЕУ је обезбедила око 11 милиона евра помоћи овој општини за обнову основних и средњих школа, изградњу и реконструкцију приватних кућа, помоћ малим предузећима и пољопривредницима, уређење речних токова и санацију насипа кроз фондове ИПА 2012, ИПА 2014 и Фонд солидарности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво