Преминула стјуардеса Весна Вуловић

У Београду је у 67. години преминула некадашња стјуардеса "Јата" Весна Вуловић, запамћена као једина особа која је преживела пад авиона пре 44 године.

Весна Вуловић, рођена у Београду 1950. године, ушла је у Гинисову књигу рекорда као особа која је преживела пад са висине 10.160 метара без падобрана.

Несрећа се догодила 26. јануара 1972. године када се изнад Чехословачке срушио "Јатов" авион ДЦ-9. Од 28 лица (23 путника и пет чланова посаде) сви су погинули сем стјуардесе, Весне Вуловић.

Весна је преживела пошто је била везана за своје седиште у задњем делу авиона који је, после експлозије, остао спојен за тоалете и пао на снегом покривену планину.

Двадесетдвогодишња стјуардеса није чак ни била предвиђена за тај лет, већ је била замењена са другом стјуардесом која се такође звала Весна.

Наставила је да ради за "Јат", али не као стјуардеса, већ за шалтером након потпуног опоравка од повреда међу којима су биле фрактура лобање, обе сломљене ноге и три сломљена пршљена, од којих је један био згњечен због чега је остала привремено парализована од појаса надоле.

Проходала је након неколико месеци, после више узастопних операција.

Весна Вуловић је примила титулу за Гинисов рекорд од Пола Макартнија. Касније је постала национални херој у Југославији током седамдесетих.

Југословенске власти су за пад авиона окривиле усташе. Претпостављало се да је била постављена бомба у задњем делу авиона. Власти ЧССР И СФРЈ спровели су заједничку истрагу у којој је утврђено да је узрок обарања авиона бомба постављена изнутра.

Овај догађај је споменут у две серије на каналу Дискавери - ФБИ документи (The FBI Files) и Растурачи митова (MythBusters). 

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво