Сви родитељи новорођених беба добијају право на надокнаду

Представљајући предлог измена Закона о ПДВ-у, који предвиђа укидање права на рефундацију ПДВ-а за куповину хране и опреме за бебе, министарка за државну управу и локалну самоуправу Ана Брнабић истакла је да ће сви родитељи новорођених беба имати право на надокнаду.

"То је јако осетљиво питање и не би требало да буде отворено за политичке манипулације. Ту нико не укида родитељима могућност да добијају новац од пореза за куповину хране и опреме за бебе, већ се ово пребацује у социјалну категорију", рекла је Брнабићева новинарима у парламенту.

Циљ те измене је равноправан и правичан третман свих родитеља који ће на овај начин остварити надокнаду.

Захваљујући тим изменама, више родитеља ће остварити право на ову надокнаду, јер ће сви родитељи који имају право на родитељски додатак добити увећање.

Предност ове измене је што родитељи неће морати да пролазе кроз дуготрајну процедуру прикупљања фискалних рачуна, њихову верификацију и одобрење од Пореске управе, већ ће им новац одмах бити уплаћен једнократно на рачун.

Такође, на новац се неће чекати као што је то до сада била процедура, већ ће родитељи добити новац одмах приликом уплате родитељског додатка.

"То ће бити доступно родитељима свих новорођених беба, док је сада то доступно само једном броју породица која имају времена или знања да попуне ове процедуре које нису нимало једноставне", нагласила је Брнабић.

Истиче да "порез не треба да решава социјална питања" због чега се заједно са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања ради на изради Закон о финанисијској подршци поридица са децом.

"Тако да ће овим законом бити установљена једнократна исплата новчаних средстава на име куповине опреме за бебе, па ће родитељи новорођених беба бити аутоматски пријављени", нагласила је Брнабић.

Објаснила је да ће то бити спроведено у оквиру друге фазе пројекта е-Беба.

"Када пријавите своје новорођено дете, имаћете одмах и пријаву за исплату ове једнократне помоћи, која ће бити одређена у односу на просек који су до сада родитељи добијали као повраћај ПДВ-а за храну и опрему за бебе", навела је министарка.

Према њеним речима, тако ће том изменом бити прво ослобођена Пореска управа која не треба да се бави социјалном политиком, а друго то ће бити стављено под социјалну политику.

"Треће, увешћемо то као електронски сервис и тиме олакшати и временски и свакако другачије административно родитељима да се пријављују за ову надкнаду", навела је министарка.

Напомиње да се ништа не укида већ да само процес постаје бржи и једноставнији, као и доступнији свима који добијају бебе.

"Ова одредба укидања права на рефундацију ПДВ-а ступиће на снагу тек у тренутку када се усвоји закон о финансијској подршци породицама са децом, тако да ни у једном тренутку ниједан родитељ неће остати без ове новчане надокнаде", закључила је Брнабићева.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво