Вантелесна оплодња – планира се померање старосне границе

У Србији, око 400.000 парова у земљи има проблем са стерилитетом. Да би било више беба, држава помаже тако што финасира три покушаја вантелесне оплодње. Држава планира да повећа старосну границу за жене за вантелесну оплодњу са 40 на 42 године.

Од почетка године, о трошку Фонда за здравствено осигурање око 2.000 парова било је у поступку лечења неплодности. Од идуће године могуће је повећање старосне границе за жене у поступку вантелесне оплодње. 

У Ваљеву је обележена четворогодишњица рада Центра за вантелесну оплодњу, где су рођене 203 бебе. Јавност је упознала и најмлађе крагујевачке тројке зачете вантелесном оплодњом, а тај град ће ускоро добити и Центар за вантелесну оплодњу, у петак је почела градња.

Влада је подржала нови закон у тој области који сада иде у Скупштину, а увелико се приводе крају и радови на обнављању важног одељења у Гинеколошко-акушерској клиници Народни фронт.

"До 25. децембра, то је нека последња информација коју имамо, oво би требало да буде завршено, уноси се намештај. Моћи ће да се ради више и моћи ће да се раде нове процедуре, значи то је пре свега замрзавање јајних ћелија", каже др Снежана Ракић, в. д. директорке ГАК Народни фронт.

И из Вишеградске добре вести. Ове године урађено је преко 620 поступака биомедицински потпомогнутог оплођења. Имају и нове кадрове и нове методе.

"Имамо два апарата за микрофертилизацију, два тајмлабс апарата који нам омогућавају уживо праћење раста и развоја ембриона, што је важно да бисмо изабрали најбоље и вратили у материцу, што се све реперкутује на успешност", објашњава проф. др Александар Стефановић, директор ГАК у Вишеградској.

Ипак, из Удружења "Шанса за родитељство" апелују на државу да повећа старосну границу за жене којима је неопходна вантелесна оплодња, као и број покушаја које финансира. Али пре свих и Републички фонд за здравствено осигурање да што пре настави упућивање парова у приватне здравствене установе о трошку државе.

"Тренутно се не упућују нигде, тренутно је застој, децембар је месец, у јануару, с обзиром да је расписан нови тендер, приватне клинике треба да аплицирају, имамо информацију, видећемо ко ће се пријавити", каже председница Удружења "Шанса за родитељство" Сандра Јовановић.

Из Републичког фонда саопштавају да су предузели све како би се и наредне године наставило упућивање парова и у приватне установе. Држава би ускоро могла да повећа и старосну границу за жене у овом поступку.

"Ићи ћемо и на повећање старосне границе, 42 године, да видимо шта је реално, шта је оно што можемо. Сви кажу се касније одлучујемо за породицу", каже др Златибор Лончар, министар здравља.

Да ли из поступка вантелесног оплођења, или природним путем, важно је да се рађа што више беба. Статистика показује да се у Србији највише беба зачне у децембру. А да ли је тако било и овог пута, сазнаћемо наредног лета или јесени.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво