Шарчевић: Наука најбољи део система, за њу из буџета 130 милиона евра

Министар просвете Младен Шарчевић изјавио је да је наука најбољи део система, као и да је за њу из буџета ове године издвојено 130 милиона евра. Наглашава да је потврда квалитета и то што светски истраживачи желе да сарађују са српским, али и отварање поглавља 25.

Шарчевић наводи да је улагање у науку сразмерно БДП-у и ове године износи око 130 милиона евра, али и са тако скромним улагањима српски научници праве одличне резултате иако су у неравноправном положају по улагањима у односу на комшије.

"Остварили смо добре билатералне односе са научницима из Америке, Кине о заједничким пројектима. Сви желе да сарађују са нашом науком, то је најбољи део система", рекао је министар.

Помоћник министра Виктор Недовић каже да је отварање поглавља 25 једна врста признања да Србија ради добро на пољу науке.

"На овај начин одато је признање и дат путоказ за оно што следи. Привремено затварање је указивање да је у овом тренутку све зрело у тој области", тврди Недовић.

Појашњава да за разлику од других поглавља ово није захтевало припрему акционих планова, али да Србија мора наставити са даљим усавршавањем и напредовањем у пољу науке.

Да је наука у Србији на европском нивоу потврђују и добијени грантови за науку које је од Европског истраживачког савета добила Магдалена Ђорђевић из Института за физику од 1,4 милиона евра, али и Институт Биосенс из Новог Сада од 28 милиона евра, као и пројекат који је добио Машински факултет у Краљеву, а који води професор Снежана Ћирић Костић.

Директор Института за физику Александар Богојевић рекао је да Србија нема море нафте, али да има фантастичне истраживаче у дијаспори.

"Морамо јачати институције које ће бити магнет за њихов повратак", сматра Богојевић.

Магдалена Ђорђевић, која је добила грант од 1,4 милиона евра, пре седам година вратила се у Србију, а захваљујући гранту који је добила биће упошљен тим истраживача и купљена опрема.

Весна Црнојевић Бенгин из Института Биосенс у Новом Саду каже да се та установа последње две године такмичила са најпрестижнијим у свету и да су у конкуренцији од 200 пројеката њихов освојио прво место.

Пројекат којим су аплицирали је повезивање пољопривреде и ИТ, а добијени 28 милиона евра половина је учешће Владе Србије, а друга половина из европског фонда и трајаће наредних седам година.

Машински факултет у Краљеву добио је грант за 3Д штампу у малим и средњим предузећима.

"У великим компанијама користи се 3Д штампа, али у малим и средњим предузећима није заступљено због незнања", рекла је Снежана Ћирић Костић и додала да је циљ да се наука приближи привреди.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво