Расељени са КиМ поднели 40.000 захтева за повраћај имовине

Близу 60.000 грађана тражи имовину и одштету пред судовима на Косову. Број људи еквивалентан популацији Крушевца. Када би се свака кућа која се у покрајини потражује вратила, био би то град величине Ниша. Због спорости судова на Косову и Метохији, канцеларија за Косово и Метохију кроз пројекат Европске уније покушава да помогне да се расељенима врати узурпирано.

Миланка Бошковић је осам година водила борбу, пред судом у Пећи, да јој се узурпирана кућа врати.

"Ишла сам једном месечно до Пећи, тамо ми кажу суђење је одложено, а нико ме није обавестио. На моје питање зашто ми нико није јавио, службеници ми одговарају, пошта не ради", објашњава Бошковићева.

Причу сличну њеној, има још 40.000 људи који траже имовину, и 18.000 који пред судовима на Косову и Метохији траже накнаду штете.

"Од 2006. сам ангажовала и адвокате, али није било никаквог помака", наводи Миланка Бошковић.

Укључивањем адвоката бесплатне правне помоћи Канцеларије за Косово и Метохију, вратила је кућу после три рочишта. Сада чека да Албанац који је, каже, кривотворио уговор о куповини, врати и двориште. Њен адвокат објашњава предности програма државе Србије.

"Сам квалитет заступања је побољшан, а и однос правосудних органа је другачији, јер је ово пројекат који је финансиран од стране ЕУ у сарадњи са Владом Републике Србије", објашњава Зоран Поповић, адвокат.

Држава позива да се не оклева.

Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Душан Козарев наводи да расељени који због недостатка средстава, из безбедносних или других разлога нису у могућности да остваре права на имовину или друга права, могу затражити бесплатну правну помоћ на 0800108208.

"Људи који имају неку своју имовину која је или узурпирана или не знају шта би са њом од 1999. и 2004. на овамо, или знају да је неко на њиховој њиви или неко други у њиховом стану, треба да се јаве на број телефона бесплатне правне помоћи и да уз одговарајућу стручну подршку бесплатно добију судску помоћ", наводи Козарев.

У косовској агенцији тврде да су све поднете захтеве размотрили.

"Агенција је примила 42.116 захтева и донето је 42.116 одлука. Све одлуке су донете, а оно што је остало да се уради јесте имплементација. Ко није задовољан одлуком, може да се жали врховном суду Косова", објашњава Невенка Мрдаковић.

У своје куће у јужној покрајини, од бомбардовања 1999. године и погрома 2004. се вратило мање од два одсто расељених Срба.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво