Смедеревски ђаци уче кинески језик

Када је кинеска компанија "Хестил" преузела "Железару Смедерево", директор гимназије дошао је на идеју да ђаци изучавају факултативно кинески језик, јер за то нису имали могућности у смедеревским школама страних језика. Од намере до реализације прошло је неколико месеци, а да је замисао била добра, потврђује 100 ђака пријављених за тај курс.

Није било тешко мотивисати их, јер су лако усвојили кинеску филозофију да размишљају унапред.

Ђаци наводе да је све већа потражња за знањем кинеског језика у свету, али и да воле источњачку културу.

"Волим свакакве иновације да пробам и да се испробам у свим сферама", каже ученица гимназије.

Иако кинески језик има око 50.000 идеограма, утврђено је да се у штампи и популарној литератури користи највише 4.000 знакова. Смедеревски гимназијалци уче 3.000.

"Ако знају бар неке речи, учићемо да их правило изговарамо, јер ми Кинези користимо само 3.000 речи у свакодневној комуникацији", истакла је професорка кинеског језика Ван Вентинг. 

У сарадњи са локалном самоуправом, обезбеђена су средства да се заврши учионица која је намењена изучавању кинеског језика и других ваннаставних активности.

Опрему је донирала компанија "Хестил", на молбу директора школе.

"Тако да је то добар спој локалне самоуправе, школе и привреде, а све у циљу да тој деци омогућимо да, ако хоће, изучавају нешто више", истиче директор Гиманзије Смедерево Александар Маринковић.

Иако после гимназије свакако иду на факултет по свом избору, знање кинеског језика је мотив који ће их можда вратити у град, јер ће имати предност при запошљавању у компанији "Хестил".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво