Николић: Бојовић симбол оданости отаџбини и народу

Председник Србије Томислав Николић отворио је у Председништву изложбу "Војвода Петар Бојовић – знамења, славе и части" и поручио да је војвода Бојовић постао симбол истинске оданости отаџбини и народу и историјска величина у својој историјској и људској димензији.

Записник о предаји, којим је војвода Бојовић завештао ордење Србији, председнику Николићу је уручио новинар из Београда Коста Ракић, који је збирку одликовања војводе Бојовића добио од његовог сина Добросава Бојовића.

"Године 1950. последњи син војводе Бојовића ми је предао његова комплетна одликовања у аманет, да их никако не предам властима него кад буде тренутак да се преда држави", каже дародавац Коста Ракић.

На отварању изложбе, уз присуство бројних званица, војници су носили униформе некадашње српске војске и реплике пуковских застава, док је глумац Здравко Малетић оживео сцене обраћања војводе Бојовића војницима.

Хор "Лира" извео је химну "Боже правде" и отпевао песме "Марш на Дрину" и "Ово је Србија", а труба се огласила знаком за буђење.

"Овом изложбом грађанима предајемо у аманет једну изузетну причу о, нажалост, мало познатом великану наше војне историје, војводи Петру Бојовићу. Последњих година улажемо бројне напоре којима покушавамо да грађанима вратимо деценијама скрајнуто сећање на славу и победе српске војске у Првом светском рату", рекао је Николић.

Николић је навео да је у малом научном опусу о балканским ратовима и Првом светском рату најмање било речи о четворици српских војвода, а о најмлађем међу њима, Петру Бојовићу, тек у траговима и успут.

Прича о војводи Петру Бојовићу је, каже Николић, "парадигма таквог игноришућег, аутоцензуром мотивисаног потцењивачког односа према сопственој историји".

Према његовим речима, треба да покушамо да оправдамо претке који су се у датим историјским околностима, заједничкој држави Југославији после 1945. године оглушили, у себе потискивали сећања на српску славну прошлост и у мраку је обележавали.

Како је навео, прошло је 70 година од смрти Бојовића и за јавност забрањене сахране на Новом гробљу у Београду, те је тако прве поратне године власт забранила почасти и спречила окупљање грађана који су желели да испрате најмлађег војводу српске војске, хероја Солунског фронта, ослободиоца Београда 1918, хваљеног и оспораваног војника из шест ратова.

"Непоткупљив, частан, спремно је платио цену својих ставова после Великог рата, још за живота био скрајнут, готово заборављен", рекао је Николић наводећи да је војник таквог кова пример и симбол официра коме до дана данашњег тежи свака војска.

Председник Србије је захвалио свима који су несебично и посвећено месецима радили како би ова изложба постала део нашег трајног сећања на изузетног и по много чему јединственог војник српске војске.

Навео је и да је неизмерно захвалан породици Ракић што је уступила колекције одликовања и пружила прилику да учимо о Петру Бојовићу, великану српске историје.

Николић је рекао да је нарочито поносан што ћемо име Петра Бојовића другачије памтити и помињати како доликује и како је требало да буде.

Отварању изложбе су присуствовали председик Републике Српске Милорад Додик и министар одбране Зоран Ђорђевић, начелник Генералштаба Љубиша Диковић, представници дипломатског кора, међу којима је амбасадор Русије Александар Чепурин и представници породице Ракић, која је уступила ордење војводе Петра Бојовића као и представници верских заједница.

Додик: Ускоро изложба знамења војводе Бојовића и у Српској 

Председник Републике Српске Милорад Додик очекује да изложба "Војвода Петар Бојовић – знамења, славе и части", буде ускоро организована и у Републици Српској.

Додик је новинарима после отварања изложбе рекао да се с председником Србије Томиславом Николићем договорио да у неко прикладно време, веома брзо, и јавност у РС погледа изложбу.

Како је навео, посебно је захвалан председнику Николићу под чијим покровитељством је изложба организована, те да је дошао на отварање зато што су многи људи с простора тадашње БиХ, а садашње Српске масовно, али добровољно, били припадници српске војске.

"Многи носе ордења исто тако из тих ратова. То говори о јединству народа које није спречила ни тадашња политичка организација коју су наметнуле велике силе тог времена. Српски народ је кроз учешће Срба у српској војсци у Великом рату и пре у балканским ратовима показао јединственост која траје", каже Додик.

Наводи да ни тада, као ни данас, ту јединственост припадања једном народу не може да разбије никаква политичка организација или туторство великих сила или сила које покушавају да не дају права српском народу које имају и сви други народи.

Додик каже да је изложба дивна не само у визуелном смислу, него је и приказ једног историјског кретања пред ратове које је Србија водила како би се ослободила Отоманске империје, касније и у Великом рату, те да признања која су давале стране државе, чак и оне са којима је Србија ратовала, војводи Бојовићу говори о томе колики је био значај Србије у војничком и сваком другом смислу на овом простору.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво