Решење за дотрајалу зграду клинике у Тиршовој – нова дечја болница

И када није гужва, као што се чинило да није у четвртак увече, када је екипа РТС-а обишла Дечју клинику у Тиршовој, због чега су нас љубазно позвали да долазимо сваког парног датума у месецу када дежурају, хитно је хируршки збринуто двеста малишана, а на педијатрији прегледано - још сто педесеторо деце.

Родитељи пацијента су задовољни пријемом и радом лекара. Истичу да су велике гужве али да су доктори добри.

"Сазидана је за сто двадесет пацијената, тада је била феноменална за толики број деце, ми сада имамо 400 кревета, двеста пацијената у неким дежурствима , чак и двеста педесет прође кроз ову зграду", наводи др Иван Ракић, дечји хирург са одељења пластичне хирургије.

У бројкама Дечја клиника изгледа и овако. Годишње се овде обави 150. 000 специјалистичких прегледа и 7000 операција, од којих је две стотине кардиохируршких. У четири јединице интензивне неге свакодневно се боре за животе најмање десет најтежих пацијената.

"Ово је стварно рад у ванљудским условима, говорим о просторној организованости наше клинике, поготово јединице интезивног лечења које захтева потпуну другачију структуру. И у тим условима, ми се трдуимо и дајемо најбоље од себе", објашњава др Невена Јовичић, педијатар са одељења пулмологије и алергологије.

Деца и пратиоци годишње у овој установи проведу укупно 15 000 ноћи. Због тога што Тиршова може да затреба свакој породици и сваком детету, важно је да у њој све увек буде спремно - кадар, опрема, простор. У постојећим условима, тврде да дају све од себе. Али је њихова визија сада нова дечја болница.Директор универзитетске дечје клинике у

Нова дечја клиника у Београду - шта је у плану?

Директор универзитетске дечје клинике у Београду професор др Зоран Радојичић, гостујући у Дневнику РТС-а истакао је да је јавност обрадовала вест о изградњи нове клинике.

"Последњих годину дана Влада Србије, Министарство здравља и Управа Клинике у Тиршовој улажу напоре да се инвестиција у нову зграду болнице испланира одговорно и да нова зграда задовољи све потребе за високоспецијализованим лечењем најтеже болесне деце из целе Србије и региона", истакао је Радојичић.

Директор универзитетске дечје клинике у Београду наводи да ће нова зграда болнице у Тиршовој донети више простора за интензивну негу, као и најсавременије операционе сале.

"Нова дечја клиника би требало да има десет хиљада квадрата у којој ће бити заступњени савремени аспекти лечења и савремена технологија. Акценат је на услове рада у новој амбуланти, операционој сали која захтева високу технологију, одељења интезивне неге и кардиохирургије", наводи Радојичић. 

Директор универзитетске дечје клинике у Београду истиче да пројекат изградње нове дечије болнице подразумева неколико фаза.

"Прва фаза подразумева решавање безбедносних питања као што су фасада, скела. Основни циљ је да се у периоду изградње заштите пацијенти и радници. Друга фаза која је изузетно важна подразумева добро планирање и пројекат нове зграде", објашњава Радојичић.

Пре осамдесет година је изграђена прва зграда и у темеље је узидана повеља која нас обавезује да мислимо о здрављу деце, образовању лекара који се баве лечењем деце, науци. После осамдесет година нас та повеља подсећа да и ми треба да урадимо нешто на ту тему, закључује директор универзитетске дечје клинике у Београду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво