Инспектори контролисали пекаре

Због много анонимних пријава да предузећа које раде другу и трећу смену запошљавају велики број непријављених радника, Инспекција рада је у претходна четири дана, широм земље, ванредно контролисала 112 фирми за производњу хлеба, пецива и колача. Више од четвртине запослених, њих 27 одсто, нема уговор о раду. Највише радника на црно је на територији Новог Сада – више од трећине контролисаних.

У вечерњим сатима РТС је са групом инспектора кренуо у контролу пекара у Београду. У првој пекари радило се "пуном паром", радници су задовољни условима рада и статусом. 

Пекар Драган Ступар каже да има контрола и да је пријављен од првог дана, а ради 13 година. 

Пекар Бранислав Глигор каже да су скоро сви пријављени, мало је непријављених.

Међутим, контрола је показала супротно. Возачи нису знали да је и за пробни рад, на коме су ангажовани, обавезан уговор о раду.

Инспектори су легитимисали све запослене, а затим сачекали уговоре о раду, који морају да буду доступни на месту где запослени ради.

"Затекли смо укупно 10 лица која раде у овој пекари, од тога има индиција да су два лица ангажована без уговора о раду, али то ћемо још проверити", каже инспектор рада Илија Јовић.

Уочено је да непријављени радници беже кроз друге излазе када почне контрола, због чега је повећан и број инспектора у надзору.

"Ми смо се организовали тако да више инспектора иде у контролу у већим објектима, где имамо четири до седам инспектора, и као што сте вечерас могли да се уверите, ово је једна контрола која траје више дана", каже директор Републичке инспекције рада Бојан Јоцић.

Циљ контрола је да послодавци пријаве све раднике и тако побољшају њихов радно-правни и материјални статус, а држава повећа приходе.

У првих седам месеци ове године, у контролама широм земље, затечено је више од 10.000 запослених на црно, односно 36 одсто више него у истом периоду прошле године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво