Приватност на интернету у мрежи послодавца

Да ли је довољно да на свој Твитер или Фејсбук профил напишете да су ставови које износите лични и немају везе за фирмом или институцијом за коју радите? Шта се дешава уколико ваши приватни ставови нису у складу са политиком вашег послодавца. Има ли право да вас казни због мишљења - постоје аргументи и за и против.

Испод портрета трогодишњег принца, антимонархистички коментар на приватном Фејсбук профилу Британке Ангеле Гибонс. "Привилегован, богат и живи од државног новца". Можда би јавности и промакло, да и ова Британка не прима плату од државног новца.

Директорка је у "Бритиш консилу". Институцији која широм света промовише британску културу. Дакле, и монархију и трогодишњег принца.

Иако се бранила чврстим републиканским уверењима, против ње је покренут дисциплински поступак.

У јавности је опет покренутп питање. Да ли је довољно написати да су ставови на друштвеним мрежама ваши лични? Посебно када су супротни ставовима вашег послодавца.

Ако појединац мисли све супротно од своје институције шта он ради у тој институцији, каже Небојша Крстић, маркетиншки стручњак и твитераш. То је његов став - из искуства док је био саветника председника Србије.

"Брзо сам схватио да то што имам своје приватно мишљење се увек доживљава као мишљење институције и онда сам се наравно руководио тиме и престао сам скоро у потпуности да износим своје приватно мишљење", каже Крстић.

У компанији Вип Мобајл засполени су на друштвеним мрежама и у радно и у слободно време - без ограничења. Постоји само једно правило.

"Поверљиве податке не треба делити било где, па ни на друштвеним мрежама. Запослени знају шта треба, шта не треба да користе, и увек је ту неко из компаније ко ће да их усмери ако имају неку недоумицу", каже Јована Милићевић из Вип Мобајлa.

Стручњаци верују да долази време када ће све недоумице у вези са друштвеним мрежама бити решаване уговором између послодавца и компаније.

Право на приватно мишљење, тј слободу изражавања гарантује Устав. Нико, па ни послодавац не може то да вам ускрати. Осим ако суд не утврди да сте у 140 карактера прекршили закон.

"Ако би ти случајеви дошли до суда било би јако тешко разграничити да ли су ти откази били законити. Послодавац може да користи разне механизме у којима би то могао да подведе под повреду радне дисциплине, каже Невена Кривокапић из "Шер фондације".

У томе ни Србија не заостаје. "Шер фондација" бележи 300 случајева повреде права на интернету у последње две године. Од тога је шесторо људи добило отказ због свог личног става на приватном профилу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво