Колико је поуздан и шта све открива полиграф?

У последње време полиграф је веома популарна метода за откривање истине. Мада је протеклих година био доступан искључиво у полицији где су се тестирала тешка кривична дела, грађани полиграф све чешће користе и приватни телеграф.

Задатак овог полиграфа недавно je био да открије да ли је 70-годишњи дека преварио баку док су се забављали далеке 1968. године. Ово је само један од захтева са којима се полиграфисти сусрећу свакога дана.

"Најчешће долазе људи који су имали крађу у фирми па онда испитују раднике, често се дешава да радимо полиграфско тестирање на кућне крађе и на прељубе", наводи Стеван Ђокић, приватни детектив у Детективско безбедносној агенцији.

Резултати полиграфа нису важећи на суду због прецизности у око 93 одсто случајева. Полиграф се, кажу, не може преварити. Грађани на врата детективских агенција све чешће закуцају са жељом да полиграф докаже истину. Малолетне особе углавном не желе да тестирају.

"Полиграф прати дисање, рад срца, фреквентност знојења, кретање организма и то су ти показатељи на основу којих ми рачунамо резултате. Упоређују се сви параметри, сва питања, па се то упоређује са два различита логаритма да би се добио крајњи резултат", објашњава Никола Новак, полиграфиста у детективској агенцији "Анонимуси".

У складу са случајем који се испитује саставља се и сет од седам до 15 питања. У детективским агенцијама кажу да ни време припреме за полиграф као ни цена грађане не могу одвратити од намере да истерају истину.

"Тестирање зависи од самог случаја до случаја, у просеку је од 12.000 до 18.000 или 20.000 динара", каже Ђокић.

У Србији постоји тек неколико искусних полиграфиста који раде тестирања. Због жеље грађана да проверавају и најмању ситницу, кажу да ће то занимање бити још траженије.

"Сматрам полиграфско испитивање једном хуманом методом, 90 одсто испитаника, а то се покаже кроз полиграфско тестирање, нису у вези са инкриминисаним догађајем, случајем, са кривичним делом због кога се неко доводи на полиграфско тестирање", истиче Зоран Луковић, инструктор полиграфије.

Често се дешава да клијенти не добију очекиван резултат, па се разочарају. Такав је, кажу, био случај и са баком када ју је полиграф разуверио да ју је некада момак, а данас супруг, преварио пре више од четири деценије.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво