Мандин недосањани сан – обновљени "Бошко Буха"

Последњих година, главна мисија изненадно преминулог Милорада Мандића Манде била је обнова "Бошка Бухе" – позоришта у којем је као млад глумац први пут заиграо и остао му веран до краја.

Публика, пријатељи, колеге, његови – у "Бухи". Испод сцена којој је поклонио најбоље године свог живота и каријере као глумац и као управник. Његов сан, жеља, сва његова енергија била је усмерена ка једном циљу – да се обнови Позориште "Бошко Буха".

"Ми покушавамо и трудимо се да све те нове генерације, предшколци, ђаци основних, средњих школа, факултета – зашто би им ускраћивали право које сам ја имао, право на здраво одрастање уз неке одличне представе", изјавио је Манда прошле године.

Смишљао је начине како да сакупи новац, позивао компаније, појединце, пријатеље, трчао маратон, организовао аукције слика.

"Каже: 'Кепо, морам да ти купим ролере', а ја му кажем да не умем то да возим. Каже: 'Видим како трчиш иза сцене, зовеш глумце па да будеш бржи' – то ми је рекао јуче. Каже, купио сам теби и инспицијентима светло, имаћете лампу на челу тако да се не бојите да прегори ова лампа код пулта", присећа се инспицијент Михаило Тодоровић Кепа.

Глумац Немања Оливерић истиче да ће млађе генерације морати да наставе тамо где је Манда стао.

"Припадам млађој генерацији коју је у позоришту он сматрао својом, неговао, чувао нас, подржавао и желео са нама да прави велике ствари. Нажалост, ми ћемо морати без њега да наставимо идеју да ово позориште буде највеће, оно што је он желео, највеће позориште у региону", каже Оливерић.

И глумица Александра Симић нада се да ће се позориште, захваљујући Мандином ентузијазму и храбрости, упустити у тако нешто, бити обновљено и почети да ради.

"И да можда вечерња сцена добије његово име", додаје Александра Симић.

Некадашња оперативна директорка позоришта Донка Шпичек апелује да се позориште доврши.

"Оно што ми сада треба да урадимо то је његов аманет, завршите, људи, ову кућу, завршите ово позориште. И они који треба да нам помогну, нека нам помогну", поручила је Донка Шпичек.

У данашњем саопштењу Позоришта "Бошко Буха" стоји, поред осталог: "У његовом срцу је било толико жеља и љубави да ни оно само није могло да га испрати."

Комеморација је у суботу у 11 часова у Народном позоришту, а испраћај у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у 13.30.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво