Михајловић: Родно одговорни буџети институција до 2020.

Увођење родно одговорног буџета представља корак даље у реформи буџетског система државе и наш циљ је да до 2020. године све буџетске институције, државне и локалне, уведу родну компоненту у своје буџете, изјавила је потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић.

Она је поводом почетка обука за увођење родно одговорног буџетирања за 2017. годину подсетила да је од сада родно одговоран буџет обавеза, јер је Влада ту меру уврстила у Закон о буџетском систему, који је усвојен у децембру 2015. године, наводи се у саопштењу из кабинета потпредседнице.

"Укључивање родне равноправности у програмске буџете веома је важно у борби против родне дискриминације, јер жене не треба да остану неискоришћени потенцијал друштва", истакла је Михајловићева.

Она је појаснила да родно одговоран буџет не значи посебне буџете за жене и мушкарце, већ представља расподелу постојећих средстава на начин да одговарају на потребе и једних и других.

"Жене и мушкарци треба да имају једнак приступ ресурсима, али и да једнако учествују у одлучивању и да имају једнаке користи од употребе ресурса", истакла је Михајловићева.

Из Координационог тела за родну равноправност указују да родно одговорно буџетирање подразумева родну анализу буџета и укључивање родне перспективе у све буџетске процесе и реструктуирање прихода и расхода у циљу унапређења родне равноправности. 

Координационо тело за родну равноправност у сарадњи са Министарством финансија покренуло је процес увођења родно одговорног буџетирања. Подршку процесу пружа Агенција Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена (UN Women), наводи се у саопштењу.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 02. јун 2016, 19:20) - anonymous [нерегистровани]

?

Kad je meni kao zeni ovo smesno,sta li kazu oni koji su protivnici ove terminologije?!