Михајловић: Родно одговорни буџети институција до 2020.

Увођење родно одговорног буџета представља корак даље у реформи буџетског система државе и наш циљ је да до 2020. године све буџетске институције, државне и локалне, уведу родну компоненту у своје буџете, изјавила је потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић.

Она је поводом почетка обука за увођење родно одговорног буџетирања за 2017. годину подсетила да је од сада родно одговоран буџет обавеза, јер је Влада ту меру уврстила у Закон о буџетском систему, који је усвојен у децембру 2015. године, наводи се у саопштењу из кабинета потпредседнице.

"Укључивање родне равноправности у програмске буџете веома је важно у борби против родне дискриминације, јер жене не треба да остану неискоришћени потенцијал друштва", истакла је Михајловићева.

Она је појаснила да родно одговоран буџет не значи посебне буџете за жене и мушкарце, већ представља расподелу постојећих средстава на начин да одговарају на потребе и једних и других.

"Жене и мушкарци треба да имају једнак приступ ресурсима, али и да једнако учествују у одлучивању и да имају једнаке користи од употребе ресурса", истакла је Михајловићева.

Из Координационог тела за родну равноправност указују да родно одговорно буџетирање подразумева родну анализу буџета и укључивање родне перспективе у све буџетске процесе и реструктуирање прихода и расхода у циљу унапређења родне равноправности. 

Координационо тело за родну равноправност у сарадњи са Министарством финансија покренуло је процес увођења родно одговорног буџетирања. Подршку процесу пружа Агенција Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена (UN Women), наводи се у саопштењу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво