Полицајацу награда за допринос борби против хомофобије

Награду "Дуга" за допринос борби против хомофобије и трансфобије за 2015 -2016. годину освојио је официр за везу са ЛГБТ заједницом МУП-а Александар Стојменовић, а награду му је уручила прошлогодишња добитница, министарка задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, која је поручила да је признање отишло у праве руке.

Како је речено на додели у Скупштини града, Александар Стојменовић, који је почетком 2014. именован за официра за везу са ЛГБТ заједницом, непрекидно ради на случајевима насиља и дискирминације припадника те заједнице, са циљем да повећа поверење ЛГБТ популације, као и број пријављених и процесуираних случајева.

Стојименовић је рекао да је награда за њега част и обавеза, а Јоксимовић истакла и да би волела да у будућности подразумевамо и имамо поуздање да институције раде свој посао, а да се награђује само додатни лични допринос појединаца.

"Поуздање значи да, ако је нешто вредност коју поштујемо у друштву и ако је гарантовано Уставом и законом, онда институције треба да по дефиницији штите и унапређују та права, док појединци могу само личним ентузијазмом и ангажовањем да буду препознати као људи који томе доприносе", рекла је министарка.

Она је рекла да наше друштво није стагнирало по питању поштовања и унапређења људских и мањинских права.

"Србија ради на озбиљан и одговоран начин на поштовању Устава и закона по питању права свих, па и ЛГБТ популације. Предрасуде се тешко мењају, али то су они мали кораци којима се мењају велике ствари у друштву", рекла је Јоксимовићева.

Додала је да носиоци јавних функција имају обавезу да промовишу сваку врсту једнакости и слободе.

"Немамо право да другима угрожавамо слободу и њихову посебност и то је нешто што су грађани добро разумели", поручила је Јоксимовићева.

Она је казала да има још простора за напредак, али да Србија иде у добром правцу, те да то није само питање европских интеграција и вредности, већ поштовања људских права, устава и закона.

Захваљујући у лично име и име МУП-а, Стојменовић је рекао да је награда за њега и част и обавеза и да му је драго што је као официр МУП-а за везу са ЛГБТ заједницом, који је притом и члан те заједнице номинован и посебно што је добио награду.

Он је додао да је од 2014. године настављено са активностима на развоју полицијске етике и обуке, као и комуникације и сарадње са ЛГБТ заједницом, у претходном периоду су и у другим полицијским управама именовани официри за везу, сачињен је нацрт приручника за рад полиције са ЛГБТ заједницом, остварена значајан сарадња с организаторима Параде поносе и Транспараде.

"Захваљујем се колегиницама и колегама који су својим радом подједнако заслужни за резултате који је МУП остварио у заштити људских и мањинских права", рекао је Стојменовић.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић, која је такође била међу номинованима, рекла је да припадници ЛГБТ популације не траже ништа “баш ништа осим права која сви имамо”.

Како је рекла, иако имамо добар законодавни оквир и доста је тога урађено, још је много посла пред нама, јер нема оправдања за насиље и одбацивање.

"Не верујем да данас има тако богатих друштава да се могу тек тако лако одрећи својих људи и богатстава само због тога што су ти људи другачије сексуалне оријентације. То је недопуство"”, поручила је повереница и додала да је додела "Дуге" добар вид борбе против хомофобије и трансфобије - увидети да је неко нешто добро урадио и то наградити.

Шеф мисије Савета Европе Тим Картрајт истакао је да су ЛГБТ права нешто што Савет Европе узима веома озбиљно, као неприкосновена и загарантована.

Он је навео да је превише припадника ЛГБТ популације сусрело са дискримианцијом у школи или на послу, и да због тога већина њих крије своје сексуално опредељење.

Наши ЛГБТ пријатељи не траже никаква посебна права, већ да се поштују њихова људска права и достојанство, као и свих нас”, рекао је Картрајт.

Награду "Дуга" установила је Геј стрејт алијанса и она се од 2013. године додељује поводом 17. маја - Међународног дана борбе против хомофобије и трансфобије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво