Приватни погребници протестују због нових прописа

Сахрањивање, према Закону о комуналним делатностима из 2011. године, обављају искључиво предузећа у државном власништву. Ту услугу, међутим, у појединим градовима пружају и приватни погребници. Зато су се суботичке власти обратиле Уставном суду. Одлука да се приватници не могу бавити тим послом само је један од разлога за протест погребника из целе Србије.

О сахранама Суботичана, осим најближих, убудуће ће бринути једино Јавно комунално предузеће. Приватници који су у том послу 25 година, одлуком градске скупштине потиснути су са тржишта.

"Постоје људи који знају да раде свој посао у овој делатности и који ће сада, наравно, бити ангажовани од стране 'Погребног'. Грађани плаћају своје услуге, они су их и до сада плаћали и ја сам чврсто уверена да грађани могу да буду мирни јер ће све бити како треба како би они достојанствено испратили своје покојнике", каже директорка ЈКП "Погребно" из Суботице Весна Прћић.

Достојанствено, али скупо – тврде приватни погребници. Њихове услуге су, кажу, 50 одсто повољније од услуга комуналних предузећа. А прописи које доносе држава и локалне самоуправе не дају могућност избора грађанима. Симболично ће их, кажу, сахранити.

"Уколико се овај тренд настави, у Србији ће бити угашено око 600 приватних предузећа у којима ради директно или индиректно скоро 3.000 људи, можда и више ако укључимо један део произвођача који су у оквиру ове делатности", каже председник Удружења приватних погребника Србије Драган Здјелар.

Повлашћених нема, кажу у ресорном министарству. План је, објашњавају, да измене прописе како би приватницима омогућили додатне послове.

"Дозвољено је да оно што не могу да раде по постојећем закону – ипак могу, а то је одржавање и сахрањивање покојника. Дакле у том делу ми покушавамо да и даље либерализујемо ово тржиште", истиче помоћник министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Јованка Атанацковић.

Комисија за заштиту конкуренције наглашава да је важно обезбедити равноправне услове за све пружаоце погребних услуга.

"Све мора бити под једнаким условима доступно свима, мора да се иде у тоталну децентрализацију тог вида јавних предузећа", каже председник Комисије за заштиту конкуренције Милоје Обрадовић.

То је и пракса европских земља у којима су због великог броја приватника погребне услуге знатно јефтиније. У западноевропским престоницама основна цена сахране износи око 500 евра, у Београду двоструко више.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво