O захтевима студената следеће седмице

Сенат Универзитета у Београду одложио расправу о захтевима студената за олакшани упис године за следећу недељу. Седница је прекинута због тога што нису сви факутлети доставили извештаје о пролазности студената.

Седница Сената Универзитета у Београду, на којој је требало да се одлучи о захтевима студената за олакшани упис године, прекинута је уз договор да се о истој теми расправља следеће седмице.

Седница је прекинута и због тога што нису сви факутлети доставили извештаје о пролазности студената, па је нови састанак заказан за среду, 21. октобар.

На дневном реду требало је да буде усвајање заједничког предлога студената и Министарства просвете везаног за услове преласка у наредну годину.

Како је новинарима изјавио државни секретар Министарства просвете Радивоје Митровић, став Министарства је да се закон који је прошле године мењан "мора поштовати" у погледу финансирања, али да факултети могу сами да помогну студентима.

"Што се тиче услова преласка у наредну годину, предлог Министарства просвете је да се закон, који је прошле године измењен, мора поштовати у погледу финансирања, а да факултети сходно својој пословној политици могу да уписују студенте у наредну годину и са бројем бодова које студенти траже", рекао је Митровић.

Према његовим речима прошле године изменама закона дефинисано да је студент тада морао да освоји 42, ове 48, следеће године 54 бода, да би се потом дошло до предвиђеног броја од 60 бодова за годину.

Суштина је да је без измене закона немогуће мењати политику уписа на факултетима, односно Министарство неће другачије прихватити да финансира студенте, рекао је Митровић, додајући да факутлети могу сами да нађу начин да помогну академцима.

Када су у питању квоте за мастер студије, Министарство је предложило да 90 одсто од укупног броја, њих 2.400, финансира држава, а да 10 одсто, око 300, финансирају факултети из својих средстава.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво