Лажни Норвежанин био на функцији у четири јавне институције

Кристијан Стенберг радио је у неколико београдских јавних предузећа и у градској управи. Али, како медији преносе - лажно се представљао као финансијски експерт из Норвешке. Његово право име је Јасмин Бухић. То што је мењао име није спорно, кажу у градској управи, и признају да његова документа нису проверавали. Нису ни у градским предузећима. Проверавају, међутим, малверзације, за сада – у предузећу "Ада Циганлија" где је радио као финансијски директор.

Медијски означен као "лажни Норвежанин" и "норвешки експерт за финансије", Кристијан Стенберг, радио је у неколико београдских предузећа. У последње, "Аду Циганлију", дошао је из Градске управе за цене, на место финансијског директора. 

"Нисмо проверавали његов CV, добили смо његов CV, оно што пише, он је писао неке радове о финансијама, његова лична карта и диплома су биле на Кристијан Стенберг", каже пи-ар ЈКП "Ада Циганлија" Маја Павловић.

Да ли је његово пословање оштетило предузеће, још се проверава. "Оно што је сигурно, покренућемо истрагу ако дођемо до таквих сазнања", додаје Павловићева.

Био је ангажован и у "Београд путу". То предузеће се о евентуалним малверзацијама није оглашавало.

У саопштењу "Београд пута" наводи се да Кристијан Стенберг није био у радном односу. Истичу да је именован за председника Надзорног одбора предузећа "Београд пут" 28. 5. 2014. године, од стране оснивача, Скупштине Града Београда. Са функције је разрешен 30. 11. 2015. године решењем Скупштине Града Београда, због подношења оставке.

Према медијским наводима, Кристијан Стенберг се у ствари зове Јасмин Бухић, и није из Норвешке, већ из Мркоњић Града. Под тим именом написао је и научни рад из области финансија на Универзитету "Сингидунум". Радио је и у градској управи.

У писаном одговору из Градске управе наводи се да је Кристијан Стенберг доставио валидна лична документа у које они нису имали разлога да сумњају. Такође наводе да свако има право да промени своје лично име, а да они као послодавци немају право да улазе у мотиве појединца који се одлучи за такав потез.

Медији постављају питање ко је лажног експерта – препоручио. Сами одговарају - помоћник градоначелника Београда, Борко Милосављевић. Он то демантује.

"Процедуре запошљавања у градској управи су у надлежности службе начелника, тако да у граду Београду постоје јасне процедуре око тога која документација и шта треба да се поднесе приликом запошљавања. Оно чиме се ја као помоћник градоначелника бавим јесте реформа јавних предузећа и јавна предузећа и то је мој делокруг рада, мој делокруг рада није кадровска политика", каже Милосављевић.

МУП се о овом случају није оглашавао – као ни Кристијан Стенберг.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво