Гордан Михић аутор сценарија за серију о Немањићима

Сценарио под шифром "Снови", изабран на анонимном конкурсу РТС-а за драмско-играну телевизијску серију "Крунисање Стефана Првовенчаног: Прва немањићка краљевина", написао је Гордан Михић. Снимање серије требало би да почне до краја године, а емитовање у јесен 2017. када се обележава јубилеј крунисања Стефана Првовенчаног.

Радио-телевизија Србије саопштила је да је победник конкурса познати драмски писац Гордан Михић, по чијем сценарију ће се снимати прва серија о династији Немањић и настанку прве српске државе.

Михић каже да је било потребно проучити много историјских књига и сведочанстава, али и консултовати савремене историчаре који су проучавали ту материју, како би се направила прича која није историја – која се базира на историјским чињеницама, али је заправо прича о изузетно узбудљивом времену и првим српским владарима.

"Прва серија о Немањићима доноси, мени се чини, оно што је РТС одавно требало да има – причу о стварању прве српске државе, о српској историји, о српским владарима, јер је материјал такав да је грех што то до сада није урађено", каже Михић.

Стефан Првовенчани ће у серији, додаје, бити човек "од крви и меса".

"Човек који се ненадано нашао на престолу, јер је престо припадао Вукану, старијем брату; човек који се нашао у ситуацији да се бори против сопственог брата, човек који је имао три велике љубави у животу, дакле биће и љубавних прича. Он је човек који је наставио дело свога оца, а то је стварање прве српске државе, који је проширио њене границе, који је учинио много у законодавству, култури, на развоју привреде, путева", рекао је Михић.

Истиче да је контекст са данашњим временом "више него узбудљив".

"Нећу рећи да се историја понавља, али полазимо од истих ствари од којих су полазили наши преци пре 800 година - питање Истока, питање Запада, коме ћемо се приволити, ко ће нам помоћи, како ћемо сачувати земљу, шта треба да урадимо, какве одлуке да донесемо, да ли смо у стању да одбранимо оно што смо створили или ћемо то поново изгубити, како се дићи из пепела, како смо успели да сачувамо религију, православље, како смо правили велике цркве, како смо истовремено правили и велике грехe и како смо коначно успели да ту прву српску државу очувамо скоро 200 година", објаснио је Михић.

Сценарио је започет пре 20 година, када је аутор покушао, како каже, сам да направи причу о Немањићима, о сукобу Вукана и Стефана, о Светом Сави, најмлађем брату који их је мирио, и о Стефану Немањи, који се страшно бојао да се његова деца не посвађају око престола.

"Ја сам то написао пре 20 година, прича се симболично звала 'Рађање прве српске државе', и кад је расписан конкурс, рекао сам: 'Па, можда би требало да погледам тај свој рукопис.' Пронашао сам га, погледао и видео сам да има неког основа на којем могу да градим причу", рекао је Михић.

Серија ће садржати 12 епизода, а почетак снимања очекује се до краја године, каже главни уредник Културно-уметничког програма РТС-а Небојша Брадић.

"Јубилеј ове врсте представља повод за обележавање догађаја на више нивоа. Почев од задатка који стоји пред историчарима да сложене догађаје који су крунисању претходили и који су из њега проистекли сагледају у светлу нових резултата савремене науке до препознавања изазова који национална историја пружа као инспирација уметничким одговорима различитих врста", навео је Брадић. 

Почетак емитовања серије планиран је за јесен 2017. године, када се обележава 800 година од првог српског краљевског крунисања у манастиру Жича.

Ово ће бити 19. пут да Радио-телевизија Србије сарађује са Горданом Михићем.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво