Оштећено око 700 објеката, помоћ од 290 милиона динара

Директор Канцеларије за управљање јавним улагањима Марко Благојевић наводи да прелиминарни подаци показују да је у поплавама у Србији протеклих дана оштећено око 700 стамбених објеката, 100 привредних субјеката и приближно 6.000 хектара пољопривредног земљишта.

Марко Благојевић је Танјугу рекао да су комисије на терену од прошлог четвртка и радиће до краја ове недеље, када ће се знати како стоје ствари.

Како је рекао, за сада постоји само информација о напретку рада Комисија и прелиминарни подаци на основу којих је прављен програм обнове.

Након што се прикупе информације о обиму штете, посао локалних самоуправа ће бити да спроводе поступке за признавање права на помоћ оштећенима и да издају решења, истакао је Благојевић.

Према његовим речима, Влада Србије је определила 290 милиона динара за пружање помоћи.

"Комисија за процену штете ће утврдити категорију. Што се тиче привредних субјеката, они добијају помоћ према броју запослених у тренутку поплава, а газдинстава – с обзиром на површину која је оштећена", рекао је Благојевић.

За стамбене објекте помоћ износи од 120.000 до 600.000 динара, за привредне субјекте од 240.000 до 6.000.000 динара, а за сваки хектар оштећеног пољопривредног земљишта се добија 12.000 динара.

"Новчана помоћ је једнака сумама које су биле исплаћиване оштећенима након мајских, септембарских и јануарских поплава", рекао је Благојевић.

Благојевић је истакао да су од маја 2014. до данас изведени радови на обнови и јачању постојеће превентивне инфраструктуре на 304 локације широм Србије у вредности од три милијарде динара.

"Што се тиче 17 општина у којима је била проглашена ванредна ситуација, уложено је 612 милиона динара у обнову и јачање постојеће инфраструктуре. У Лучанима 65 милиона динара, у Краљеву 100 милиона динара, у Чачку 140 милиона динара, Трстенику преко 80 милиона динара...", прецизирао је Благојевић.

Додао је да је уз то обезбеђено преко 400 милиона динара за изградњу потпуно нових објеката за заштиту од плављења на територији Рашке и Новог Пазара...

"Међутим, имате делове земље где се испоставља да постојећа инфраструктура коју смо ми обновили просто није више адекватна с обзиром на чешће и интензивније падавине, а самим тим и чешће бујичне поплаве", закључио је Благојевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво