Родитељи не одустају, закон о несталим бебама на чекању

Једна од мајки које сумњају да им је беба нестала Мирјана Новокмет рекла је за РТС да постојећим нацртом закона о несталим бебама ниједан родитељ не би дошао до истине. Приоритет је истрага са ширим овлашћењима која би довела до истине, рекла је Новокмет.

Родитељи који годинама трагају за истином о томе шта се догодило са њиховом децом, нису задовољни предложеним Нацртом закона о поступку утврђивања чињеница о новорођеној деци за коју се сумња да су нестала у породилиштима.

Савет Европе позива државу да уради све како би се закон, на који се чека већ две године, што пре усвојио.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Мирјана Новокмет из Београдске групе родитеља рекла је да је од 8. до 10. марта Савет Европе поново дао Србији могућност и Србија је на тај начин поново купила време јер има рок до септембра 2016. године, што је крајњи рок, када држава мора коначно да да нацрт закона који ће бити адекватан за родитеље да би дошли до истине.

"Ми смо незадовољни нацртом закона и то смо изнели 10. фебруара 2016. године када су нас позвали у Министарство правде на састанак радне групе. Тада смо низ примедби доставили јер сматрамо да није приоритет надокнада родитељима, него истина. Приоритет је у ствари истрага са ширим овлашћењима која би довела до истине - да сваки родитељ сазна судбину о свом детету", истакла је Марија Новокмет.

Према њеним речима, постојећим нацртом закона, ниједан родитељ не би дошао до истине.

"Мислим да би врло тешко родитељи и приликом подношења тужбе могли да дођу до истине, а мислим да би велики број родитеља био одбачен управо тим доказним средствима", каже Новокмет.

Истиче да је држава овом начином себи олакшала посао, и да нацрт закона не сме да уђе у скупштинску процедуру, што је и препорука Комитета Савета Европе да Србија треба да сарађује са родитељима.

"Сматрамо да смо ми ти који можемо да помогнемо држави и апсолутно смо пружали руку свих ових година и Србија има прилику да једина у свету донесе један закон и сматрам да радна група може да учини више за родитеље", рекла је Новокмет.

Каже да је неопходна истрага са ширим овлашћењима и да би шира надлежност судова довела до неке истине.

Примедбе родитеља су достављене Комитету и износиће их на сатанцима, каже Новокмет и додаје да ће се борити док се не донесе прави закон који би одговарао родитељима.

"Уколико постојећи нацрт закона оде у Скупштину порука родитељима би била да нико неће доћи до истине. Ми морамо да прво тражимо оцену уставности и да се сваки родитељ потруди да одемо поново на Европски суд и да се боримо за своја права", закључила је Новокмет.

Новокмет је на крају рекла да је најмлађи и последњи случај пријављен Београдској групи родитеља, у вези са несталим бебама, случај Биљане Тодић из Шапца из априла 2014. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво