Комунална полиција: Убудуће ћемо поступати искључиво по закону

Комунална полиција града Београда обавестила је заштитника грађана да је уважила његове 32 препоруке које су упућене након неправилног и незаконитог поступања комуналне полиције према новинарској екипи "Истиномер" у септембру 2015. године, објављено је на сајту омбудсмана.

У одговору комуналне полиције заштитнику грађана пише да ће комунална полиција у будућем раду поступати искључиво у случајевима прописаним законом, односно у случајевима који су у надлежности комуналне полиције, пише на сајту омбудсмана.

Како је наведено, начелник Комуналне полиције, односно његов заменик, у будућем раду ће без одлагања наложити комуналним полицајцима да престану са поступањем ако су га започели поводом догађаја који није у надлежности комуналне полиције.

У супротном, када прими пријаву за догађај који не спада у њену надлежност, начелник Комуналне полиције без одлагања ће обавестити надлежни орган, додаје се у саопштењу.

Такође, фотографисања и снимања комуналне полиције приликом обављања послова у њеној надлежности није противзаконито, јер је реч о снимку поступања носиоца јавне службе, каже се у писаној инструкцији начелника Комуналне полиције која је достављена свим комуналним полицајцима.

Са препорукама заштитника грађана упознати су сви руководиоци Комуналне полиције и комунални полицајци као исказ добре намере да се предупреди незаконито поступање, наводи се у одговору Комуналне полиције.

Најзначајнији пропусти на који је након инцидента указао Саша Јанковић у раду Комуналне полиције односе се на незакониту и неправилну употребу физичке снаге, неутемељено упозоравање грађана да је снимање комуналних полицајаца забрањено, провере идентитета грађана више пута током обављања једног службеног задатка.

Пропуст је и то што је комунални полицајац претио да ће оштетити уређај за снимање уколико се снимање не прекине, а није поштовано ни достојанство грађана према којима се примењују овлашћења.

Због тога је, 23. децембра 2015. године, омбудсман издао 32 препоруке Комуналној полицији, међу којима је и да се упути писано извињење новинарима.

Новинарки и сниматељима сајта Истиномер Комунална полиција забранила је 25. септембра снимање испред ресторана "Саванова" и написала им прекршајне пријаве уз образложење да су "уласком на градилиште ометали службено лице у обављању дужности".

Они су снимали интервју са Добрицом Веселиновићем из Иницијативе "Не да(ви)мо Београд".

Јанковић је иначе 4. фебруара ове године препоручио и разрешење начелника Комуналне полиције Београда Николе Ристића, након утврђене одговорности за повреду права грађана и због поновљеног одбијања сарадње са заштитником.

Како је тада саопштено, Јанковић је утврдио да је и у поступању Комуналне полиције Београда према новинарској екипи Меже за истраживање криминала и корупције (КРИК) 21. октобра 2015. године било недостатака, од којих се најзначајнији односе на незаконито одузимање предмета и брисање снимака из фотоапарата.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво