Потписан Меморандум о дуалном образовању

У Привредној комори Србије потписан је Меморандум о сарадњи у развоју елемената дуалног образовања у средњем стручном образовању у Србији, које знатно утиче на смањење стопе незапослености код младих.

Циљ Меморандума је подршка Аустрије Србији у увођењу дуалног образовања, а потписали су га Савезни министар за Европу, интеграцију и спољне послове Аустрије Себастијан Курц, председник Привредне коморе Аустрије Кристоф Лајтл, министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић и председник ПКС-а Марко Чадеж.

Чадеж је објаснио да се Меморандумом утврђују оквири дугорочне сарадње са аустријским колегама по питању реформисања средњег стручног образовања у Србији. Они ће, како је рекао, пренети своје исксутво, а највећу подршку могу пружити аустријске компаније које послују у Србији, које већ имају искуства у таквој врсти образовања.

"У овом вазном послу подршку ће нам пружити Аустријска развојна агенција АДА", рекао је Чадеж и додао да је у плану израда новог профила – шпедитер, док ће профили попут банкарског службеника и трговца бити реформисани.

Осим што ће пројекат бити важан за подизање капацитета Привредне коморе Србије, дуално образовање ће допринети да млади постану конкурентни на тржишту Европске уније.

Чадеж је рекао да ПКС управо ради скенирање која су занимања потребна српској привреди И најавио да ће то бити готово за две, три недеље.

После потписивања, навео је и да је Привредна комора Аустрије поклонила 10.000 евра Првиредној комори Србије за модернизацију.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић истакао је изузетну сарадњу са представницима Аустрије наводећи да је један од најважнијих задатака развијање модела занатског образовања какав одговара приликама у Србији, као и социјаним партнерима до три недеље.

"Дуално образовање је један изузетан вид јавно-приватног партнерства, партнерства какво желимо да развијемо, и оно подразумева сарадњу компанија и школа на свим нивоима, не само са средњим стручним, већ и са основним школама и факултетима", рекао је Вербић.

Наредни корак – мотивација ученика 

Указао је да се на примеру мајских поплава видело колико компаније могу да помогну школама, што значи да се са њима може сарађивати, не само по питању практичне наставе већ и у сваком другом смислу.

"Компаније могу да помогну, не само за праксу него и када се врши реконструкција школе, када се набављају уџбеници, стимулишу ђаци, ту нам је потребно да свака школа има свог патрнера у привреди", објаснио је Вербић.

Према његовим речима, важан следећи корак јесте мотивација ученика да уписују профиле за рад у области металске или рецимо кожарске струке.

Председник Привредне коморе Аустрије Кристоф Лајтл обећао је да ће Аустрија и његова институција учинити све како Србија, по питању дуалног образовања постане најбољи пример у Европи.

Рекао је да се Европа суочава са великим проблемом незапослености младих, а да земље које имају дуално образовање, тај проблем готово немају.

Најбољи рецепт за сузбијање незапослености младих јесте комбинација обуке у предузећима и школама.

Дуално образовање у Србији, према његовим речима је у зачецима и дете које тек треба да расте, а у чему ће помагати Аустрија.

Младима је неопходно да се пружи перспектива за будућност, нагласио је Лајтл.

ајтл је истакао да су Аустрија и Србија партнери и да га радује што грађани Србије велико поверење имају у Аустрију, која је, према актуелном истраживању јавног мњења, иза Русије и Кине трећа земља по поверењу које ужива у Србији, а прва од европских држава.

Министар Курц је истакао да је аустријски модел дуалног образовања постао један од главних извозних производа Аустрије.

"Аустрија као мала земља можда на светским првенствима у многим спортовима није у врху, али је у самом светском врху када је реч о дуалном образовању. То наше искуство желимо да поделимо са Србијом", нагласио је он.

Курц је указао и на тесне привредне везе две земље, истичући да у Србији послује око 500 аустријских фирми, као и да је сарадња две привредне коморе веома важна у тесним везама две државе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво