Читај ми!

Трауме скривене у кутијама, како до сексуалног образовања

Први пут ове године вртићима и основним школама биће понуђени образовни пакети намењени спречавању сексуланог насиља над децом. Њих припремају у Инцест траума центру како би указали на тај проблем и помогли у ефикаснијем откривању и кажњавању починилалаца тог кривичног дела. Подаци кажу да у сваком одељењу буде бар четворо деце, која су доживела неки вид сексуалног насиља.

Инцест траума центру више од двадесет година јављају се малишани који су доживели неки вид сексуалног насиља. У кутијама су њихови дневници, цртежи, сећања. Деци је најтеже да се повере јер их страх и осећај кривице у томе спречавају. Зато је помоћ одраслих изузетно важна, и она стиже и кроз образовне пакете.

Душица Попадић, директорка Инцест траума центра, каже да ће сваки образовни пакет садржати писани, аудио и видео материјал. Искуство је, каже, показало да је то добра формула која ће олакшати како наставном тако и особљу вртића да о томе лакше говори.

"Сам образовни пакет без обзира на узраст тиче се основних информација. Имаће информације не само о дефиницији насиља, већ и информације о интимним деловима тела, о лошим тајнама, о добрим тајнама, о томе шта је непримерен додир, али и ко је одрасла особа од поверења и како је одабрати", објашњава Попадићева.

И поред упозоравајуће статистике, сексуално васпитање као предмет у школама за сада неће бити уведено.

Биљана Лаиновић из Министарства просвете каже да ће се кроз примену стратегије, односно акциони план, наћи садржаји којима ће се обогатити сви наставни предмети у вези са заштитом од сексуалног насиља.

"Можемо да кажемо да, дакле, неће бити посебног предмета у вези са заштитом од сексуалног насиља, да у уџбеницима није нужно да то стоји, осим ако аутори нису спремни да то унесу – што би било сјајно, али ћемо свакако радити на оснаживању деце, да препознају када је реч о сексуалном насиљу и науче како треба да реагују", рекла је Лаиновићева.

Ипак, поједини стручњаци сматрају да се сексуалном васпитању мора посветити много већа пажња.

Породични психотерапеут Љиљана Филиповић је мишљења да сексуално васпитање треба да буде уведено као обавезан предмет.

"Деца су необавештена о многим аспектима сексуалности, а нарочито су необавештена о емоционалном и сексуалном аспекту злостављања. Садашња коцепција да то држе наставници из предмета није добро конципрана јер, на пример, наставници српског и математике имају преобимно градиво и немају довољно времена да се посвете овој теми, а и нису посебно едуковани", објапњава Филиповићева.

Као обавезан предмет сексуално образовање изучава се у земаљама попут Немачке, Француске, Јапана. Искуства показују да је та врста едукације од великог значаја не само у превенцији сексуалног насиља већ и у повећеном броју санкционисања починилаца тог кривичног дела.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво