Дубровачки атентат на Тита

Подгрејана прича о покушају убиства бившег председника СФРЈ Јосипа Броза Тита 1950. године осванула је јуче у "Дубровачком дневнику", иако је о атентату још 2004. године говорио пензионисани генерал-мајор ЈНА Маријан Ф. Крањц.

Дубровачки дневник је навео да је Тито преживео директан атентат у Дубровнику и то захваљујући панциру.

Како се наводи, безбедносне службе ЈНА и Маршалат имали су информације да би могло доћи до атентата и због тога је Тито стално носио непробојни прслук.

Дубровачки дневник наводи да је руководство информбировске емиграције у Совјетском Савезу и Румунији закључило да би Тита требало ликвидирати на класичан начин.

За атентатора је изабран потпуковник гБранко Рудић, један од личних Титових пратилаца, али и присталица ИБ-а. План је био да се атентат изврши у Титовој резиденцији у Дубровнику.

Рудић је из непосредне близине испалио три хица право у Тита док је долазио у радни кабинет из своје собе. Међутим, панцир је га је спасио сигурне смрти.

Дубровачки дневник напомиње да је атентат у Дубровнику дуго био тајна и да ништа о томе није објављено. Како је наведено, поменуо га је само Вјенцеслав Ценчић.

Ипак, о атентату у Дубровнику 1950. године говорио је пензионисани генерал-мајор ЈНА и бивши припадник КОС-а Маријан Ф. Крањц, аутор књиге "Уроте и атентати на Тита".

Он такође наводи да је Бранко Рудић у Тита испалио три хица, али да га меци нису повредили јер је носио заштитни прслук. Титова пратња је потом атентатора ликвидирала на лицу места.

Хрватски Национал је 2004. године објавио интервју са Крањцом, у којем је наведено да је он скоро 30 година био припадник КОС-а и да је некада и сам учествовао у заштити Тита.

На темељу сакупљених података и истраживања аутор је закључио како је против Тита планирано, покушано и изведено 75 завера и атентата.

Како је навео Крањц, циљ је била политичка компромитација или распад Југославије. Сматра да су међународне завере биле најопасније, "попут информбировске, комбиноване са разним војним и диверзантско-терористичким групама".

Навео је да је систем заштите председник Југославије за време Другог светског рата био копиран по узору на тајне службе СССР-а.

Након прекида односа са Стаљином 1947. године ствара се „систем три сигурносна круга", појачан савременом технологијом. Од тада па до Титове смрти систем се није мењао, само је био употпуњен новим техничким решењима.

Међутим, ипак је извршено четири атентата. Први је био 1944. након Десанта на Дрвар када су немачке снаге хтеле да обезглаве партизански покрет. Други је био 1947. на Брду код Крања. Реч је о такозваном "медицинском атентату" у којем је Тито задобио прострелну рану.

У Београду је 1948. године организован налет трамваја на Титов ауто. Као четврти атентат, Крањц наводи атентат у Дубровнику. 

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво