Тешка битка за превремено рођене бебе

За сваку бебу која је рођена пре 37. недеље каже се да је рођена пре времена. У свету, годишње, на свет пре термина дође 15 милиона беба, а у Србији око четири хиљаде. Сваког 17. новембра скреће се пажња на проблеме које имају новорођени и њихови родитељи.

Претпоставља се да се у свету свако десето дете роди пре термина. Упозоравајући на ту статистику, улаз Института за неонатологију у Београду украшен је чарапицама, од којих је свака десета много мања од уобичајене. Најмања беба која је у тој установи добила сву неопходну помоћ имала је 530 грама. Михајловићи су на прву контролу довели Наталију.

"Она сада има три месеца, родила се у седмом месецу са 750 грама и 33 центиметра. Била је у болници, одакле смо изашли пре месец и по. Сада је све добро", каже Наталијина мајка Радовина Михајловић.

Сваке године, у ту установу из целе Србије буде примљено 900 беба, или свако четврто дете рођено пре времена, односно свако друго дете које има мање од килограм и по по рођењу.

Раде 365 дана у години, и тако већ 90 година, а у овој институцији се свакодневно преплићу љубав, страх, неизвесност и борба и лекара и родитеља за мале пацијенте.

"Често захтевају због неразвијених плућа примену механичке вентилације, сви органи су незрели и осетљиви. Наш институт ради дијагностику и лечење те деце. Просечна дужина лечења је 46 дана", наводи докторка Катарина Лазић из Института за неонатологију.

Директорка Института за мајку и дете, докторка Милица Ранковић Јаневски, напомиње да у ту институцију долазе бебе које су најосетљивије и додаје како неонатологија у Србији заостаје у односу на земље региона, јер, како подвлачи, та грана медицине је у тесној вези са свеопштом економском ситуацијом.

Међутим, не добија свака беба у Србији одговарајућу здравствену заштиту, јер на 1.000 порођаја, у просеку, изгубимо 8,6 беба, а на југу земље чак 12,4. Због тога из Министарства здравља најављују промене у тој области. До тада, ипак добра вест – после тромесечне борбе, Матеја и Милија су спремни да напусте Институт за неонатологију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво