Читај ми!

Отворен Национални гама центар у Србији

Почиње да ради Национални гама центар, а прва интервенција апаратом који неурохирурзи називају "златним стандардом" биће обављена током преподнева. Влада Србије је у набавку апарата и отварање гама центра уложила 460 милиона динара, а куповину апарата помогла је и Агенција за контролу летења са 120 милиона динара.

Гама нож је златни стандард у радиохирургији. Нема операције и отварања главе, апарат прецизним масовним снопом зрака напада туморе и метастазе, и тако ух уклања као да су ножем одсечени. Нема озбиљнијих контраиндикација, а пацијент убрзо после интервенције може и кући. На том апарату неопходну помоћ могу да добију и деца и одрасли.

Прву интервенцију гама ножем ће урадити примаријус Гордана Глигоријевић из Института за онкологију и радиологију и др Иванка Ђуричић, неурохирург, а помагаће им колеге са Карловог универзитета у Прагу – неурохирург Роман Лишчак и физичар Јозеф Новотни.

"Заиста је ово једна моћна машина која је свуда у свету прихваћена као најпрецизнија за зрачење суптилних промена у мозгу, које су увек у близини неких важних и осетљивих делова о којима се мора водити рачуна да се не оштете", рекла је Глигоријевићева.

Истакла је да је ово велики дан за Србију, пошто ће пацијенти бити у могућности да се адекватно лече, да не морају да путују због тога негде у иностранство.

Наши пацијенти, који имају туморе главе и врата, малигне и бенигне, због лечења гама ножем ишли су на оперције у Турску, од 2009. године тамо је о трошку државе отишло више стотина пацијената, а интервенција је коштала 6.000 евра.

Национални гама центар простире се на 580 квадрата изнад и испод земље. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво