Читај ми!

Министарство: Поштовати закон

Министарство културе и информисања позвало је руководства РТС-а и РТВ-а да хитно ангажују све расположиве капацитете за почетак наплате таксе од 1. јануара 2016. године и упозорило да ће, избегавањем ове законске обавезе, довести у питање, не само положај запослених у јавним сервисима, већ и програмске задатке према грађанима Србије.

"Уместо да се време, после усвајања Закона о јавним медијским сервисима 2. августа прошле године, искористи за озбиљне припреме његовог спровођења", указује у саопштењу Министарство, "генерални директор РТС-а Драган Бујошевић у јавности непотребно ствара забуну о обавезности наплате таксе дефинисане законом".

Према ставу Министарства, "тиме доводи у питање кључне поставке овог Закона, у чијој су изради учествовали и представници оба јавна медијска сервиса, очигледно настојећи да добије додатно време за финансирање из буџета Републике Србије, слично као што су поједини медији покушали да избегну процес изласка државе из власничке структуре медија".

Министарство у саопштењу подсећа да је Закон о јавним медијским сервисима прецизно дефинисао обавезу РТС-а и РТВ-а да јединствену евиденцију обвезника плаћања таксе оформе до 1. октобра 2015. године и напомиње да се држави не може приписивати одговорност за то што ова обавеза није до сада испуњена.

"Окружен људима који су дуго на челним позицијама у РТС-а", додаје се у саопштењу Министарства, "Бујошевић показује да руководство РТС-а, избегавањем сопствене одговорности, суштински не разликује појам Јавног медијског сервиса од државне телевизије, чије је време одавно прошло".

Влада Републике Србије и Министарство културе и информисања "залажу се за независност и даљи развој јавних медијских сервиса, као темељне европске вредности, и снажно подржавају медијске реформе, које су тренутно фокусиране на излазак државе из власничке структуре медија и увођење пројектног суфинансирања медијских садржаја у служби јавног интереса и професионализма медија".

"Истовремено, одбацују оптужбе Бујошевића, који крајње неодговорно, без трунке самокритике, држави приписује одговорност за наводно вишедеценијско уништавање РТС-а", наводи се у саопштењу Министарства.

Према оцени Министарства, "управо су челни људи РТС-а, својим нечињењем годинама уназад, допринели да дуг Јавног медијског сервиса нарасте до размера у којима је држави својевремено једино преостало да средствима из буџета стабилизује финансијско пословање РТС-а и РТВ-а".

"Овогодишњих 56 милиона евра, издвојених из буџета за РТС, Бујошевићу су доказ 'маћехинског односа државе'. Вероватно би, по њему, доказ 'мајчинског односа' био када би се за РТС годишње издвојило невероватних 100 милиона евра и за прикупљање те суме ангажовали сви, изузев самог РТС-а, на челу са Бујошевићем", закључује Министарство културе и информисања.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво