Ивана Шпановић у кампањи "Доскочи псоријази"

У Србији од псоријазе болује више од 150.000 људи. То тешко имунолошко обољење може да се појави изненада, како код одраслих тако и код деце. Један од окидача за болест је и стрес, а добра борба против стреса јесте и плес. Дан борбе против псоријазе биће обележен снимањем спота, у којем учествује и атлетичарка Ивана Шпановић.

Псоријаза је болест која може да нападне било кога и било кад. То је имунолошко обољење због ког су оболели често изложени дискриминацији а самим тим и стресу. Салса, игра која покреће и душу и тело, активира све мишиће и помаже нам да се ослободимо од стреса. Спот, у коме учествује атлетичарка Ивана Шпановић, ће бити премијерно приказан на Дан борбе против псоријазе, 29. октобра.

Ивана како ћеш помоћи, због чега си се укључила у ову кампању?

Пре свега хвала вам што сте препознали значај онога што ми радимо, а то је подизање свести друштву о људима оболелим од псоријазе. Ми сматрамо да су људи са одређеним манифестацијама неправедно изложени дискриминацији у друштву, да су изложени разним коментарима. Наша мисија је да кроз спот који смо снимили, убудуће тим људима омогућимо нормалан и здрав друштвени живот, а не да од њих окрећемо главу.

Људи који су оболели од псоријазе су често дискриминисани. Кренуће у борбу да добију одговарајуће лечење и да промене ту слику о себи. Ти си велики борац, знаш шта значи напоран рад и борба, која је твоја порука за њих?

Ми смо ту и ми желимо да пошаљемо поруку да псоријаза није заразна, да не може никога да угрози. Подизањем свести о тој борби помажемо управо људима који имају проблема са тим. Мој апел је да ако можемо, да им помогнемо.  

Почеле су припреме за Рио, како ћеш "прескочити" то злато у Рију?

Па припреме су увелико почеле. Све ове медаље и сви успеси до сада су биле припреме за Рио, и ја се надам да ћу у Рију успети да остварим оно што, лично, желим од самог почетка каријере.

У Србији готово сваки 50-ти грађанин има ову болест која није смртоносна, али се оболели суочавају са многобројним проблемима.

Може да се јави и код деце и код одраслих, и код мушкараца и код жена. Окидачи за болест су многобројни, а стрес-имуни систем тада грешком напада здраве ћелије.

Манифестује се црвенилом по кожи, печатима, промене могу да се појаве свуда, а неретко изгледају узнемиравајуће. Псоријаза није смртоносна, али негативно утиче на све сегменте живота оболелих.

Због тога у Србији почиње кампања "Доскочи псоријази", спот ће се ексклузивно приказати на РТС-у, 29.10. а биће приказани и прилози о пацијентима, савети лекара, и проблеми с којима се суочавају да би болест држали под контролом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво