Читај ми!

Обележен Међународни дан права јавности да зна

У примени Закона о слободном приступу информацијама има неспорних резултата, али и да проблема и инцидената још увек има много, о чему најбоље говори велики број жалби које прима, поручио је повереник Родољуб Шабић приликом обележавања Међународног Дана права јавности да зна. Заслужнима уручена признања за допринос у тој области.

На скупу су уручена признања онима који дају допринос остваривању права јавности да зна, а победник конкурса за "Најбољи информатор о раду државних органа" је Министарство просвете, науке и технолошког развоја, преноси Танјуг.

Награду је, у име Министарства просвете примио министар Срђан Вербић.

Награда за допринос афирмисању права на приступ информацијама од јавног значаја и транспарентност у раду у категорији републичких органа додељена је Министарству омладине и спорта.

За допринос афирмисању права на приступ информацијама од јавног значаја и транспарентност у раду у категорији правосудних органа награђен је Управни суд.

Главна награда, за посебан допринос афирмисању права на приступ информацијама и статуета додељена је организацији Транспарентност Србија, а посебну награду чини признање које остаје код примаоца до наредног дана права јавности да зна.

С обзиром на проблеме који још увек постоје у области права јавности да зна, Шабић је навео да се због њих пропушта прилика да се остваре неопходни резултати у демократизацији друштва, рационализацији апарата власти, успостављању квалитетнијих односа у медијској сфери, и што је посебно важно, у борби против корупције, криминала и злоупотреба.

"С тим у вези, забрињава што је уз већ 'класичне' препреке праву јавности да зна, у овој години уочљива и тенденција да се посебним прописима или законима у надлежности различитих министарстава покушавају креирати, противно Закону о слободном приступу информацијама, додатни, отежавајући услови за оставаривање права јавности", тврди Шабић.

Повереник је навео да ће у пракси, колизију закона која се тако изазива увек решавати дајући примат Закону о слободном приступу информацијама, али ће лоша и потенцијално веома штетна тенденција, угрожавати јединство правног поретка и изазивати конфузију у вези са остваривањем права.

Шабић је истакао и да је на то скренуо пажњу влади, те да ће се видети са којим резултатом.

Заменик шефа Мисије ОЕБС у Србији Мајкл Ујехара рекао је да је приступ грађана информацијама које се налазе у поседу власти доприноси ефикасном функционисању демократије.

"Мисија ОЕБС поздравља значајан напредак који је Србија остварила у овој области од 2004. године. Изузетан и добар рад независних институција у Србији допринео је расту поверења грађања у њихову владу", рекао је Ујехара.

Како је додао, подршка поверенику не сме да буде условљена политичком подршком.

"Сваки пут када узмемо у руке новине, укључимо телевизију, видимо квалитет онога што зависи од степена приступа информацијама", рекао је Ујехара.

Ујехара се осврнуо на извештај повереника за 2014. годину, рекавши да он указује на то да влада није обезбедила подршку за спровођење одлука повереника, односно да је спровођење одлука отежано.

Истовремено је указао да је приметан позитиван помак што се одржава бројем грађана који су тражили информације, а који је у порасту.

Грађани, према његовим речима, постају све више свесни значаја права на приступ информацијама.

Заштитник грађана Саша Јанковић је казао да Повереник за информације од јавног значаја, у условима у којима "држава позива на кршење тог права", јер је извршење закона "инцидентно", остварује одличан резултат.

"Суштина повереника би требало да буде да констатује да је орган власти правилно поступио, а не, као што је у 99 одсто случајева, да констатује да је држава погрешно поступила и да треба да да информацију", навео је Јанковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво