Читај ми!

Новац посвађао чланове Националног савета Рома

Ближи се рок за Усвајање стратегије за унапређење положаја Рома. Тај важан документ потиснут је у други план због сукоба у ромском Националном савету. На рачун председника Витомира Михајловића већ месецима стижу оптужбе од појединих чланова савета који траже његову смену.

На седници Националног савета Рома брзо се променио дневни ред. Уместо јавне расправе о нацрту Стратегије за унапређење положаја Рома, почела су међусобна трвења, која су кулминирала захтевом за смену председника Витомира Михајловића.

"Национални савет је приватизован и није у функцији ромске заједнице. Ви не можете да имате у националном савету примање од 400 или 500.000 динара у ово време када представљате економски најсиромашнију националну заједницу", указује председник Ромске партије Срђан Шајн.

Они који су уз председника, негирају оптужбе.

"Ја сматрам да то није тачно јер ми сваке године имамо ревизора, ми дајемо свака три месеца извештај министарству које нас и финансира и даје буџетска средства", напомиње заменик председника Савета Рома Славко Јовановић.

Деветнаест од 35 чланова изјаснило се да жели да изгласа неповерење председнику. Седница је прекинута, а након тога се број смањио на 14. Они који су остали при свом ставу сматрају да су поједини чланови били под политичким притиском, али да и даље желе да виде леђа Михајловићу.

"Једноставно зато што је превише пара узео. Рецимо на свадбама, једно од тих на свадбама, па на ручковима, на трошковима које нико не приказује, па куда су паре отишле?", пита заменик председника ИО Националног савета Рома Штефик Рамадановић.

Наоружан папирима, Михајловић одбацује оптужбе. Каже да заступа интерес народа који га је изабрао, а да појединачне интересе заступају управо његови противници.

"Ја немам овде у Београду ни стан ни ар плаца за разлику од њих који имају виле, куће, хацијенде, аутомобиле, јахте, а да ниједан од њих нема ни дан радног стажа", тврди Михајловић.

На тврдње да га штите поједини политичари из врха, одговара да му је одувек главни циљ био интеграција Рома.

"Ја сам се борио за интеграцију ромске националне заједнице, за интеграцију у политичко-економски живот Србије и управо сарађивао са свима онима који су на власти. Свакако да ромска заједница мора тако да поступа, јер не можемо да будемо опозиција, јер ми смо мала и сиромашна мањинска заједница", наглашава Михајловић.

Ненад Иванишевић из Савета каже да ће, како год да одлуче припадници националне ромске заједнице ко ће да их води, Влади бити партнер.

Док трају препирке ромских лидера, ближи се и 15. септембар, рок Европске уније за усвајање Стратегије. А до њеног усвајања и још важније примене, чини се да још доста дана немаштине чека Роме, најсиромашнију мањинску групу у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво