Мађарска за заштиту шенгенске границе

Мађарска не прихвата илегалне преласке границе и због тога ће следеће недеље парламенту предложити сет закона чији је циљ да се заштите шенгенске границе, рекао је на брифингу са новинарима Јанош Лазар, водећи министар у кабинету председника Владе Мађарске.

Јанош Лазар је навео да је стање са мигрантима "неиздржљиво" и да је наложено министру спољних послова Петеру Сијарту да о дешавањима са избеглицама на мађарско-српској граници хитно извести Брисел и Берлин, јавља дописник РТС-а.

Европска Унија не нуди Мађарској помоћ у заштити шенгенских граница, али мађарској Влади је то обавеза и ми ћемо то учинити, рекао је Лазар.

Мигранти су све агресивнији, одбијају да се региструју, доносе болести каквих у Мађарској одавно није било и то мађарска Влада неће толерисати.

Лазар је нагласио да Мађарска и даље гарантује политички азил  по међународним стандардима, али илегалне преласке граница неће дозволити.

Због тога ће наредне недеље парламенту Мађарске бити предложен сет закона и измена Кривичног законика, по коме ће илегалан прелазак границе и рушење ограде на мађарско-српској граници бити третирано као кривично дело, а биће пооштрена казнена политика према кријумчарима људи.

О свим овим мерама, мађарска Влада ће у транзитним земљама, међу којима је и Србија, покренути информативну кампању, како би се илегални мигранти уверили да не долазе у Мађарску.

Прва линија ограде на мађарско-српској граници са бодљикавом жицом биће завршена до 31. августа, а од 1. септембра на граници ће мигранте дочекивати и специјалне полицијске јединице граничара.

Друга линија ограде висине 3,5 метара гради се иза прве и она треба да буде завршена најкасније до 30. октобра, најавио је водећи министар у кабинету Виктора Орбана.

Иначе, после јучерашњег инцидента у мађарском месту Реске, када је полиција употребила сузавац против миграната, јутрос је на улазу у Мађарску релативно мирно. Мигранти тврде да је мађарска полиција неке од њих вратила у Србију. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво