Читај ми!

"Проблем миграната решавати заједнички"

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је у Прешеву током обиласка Центра за прихват миграната и предприхватног центра у Миратовцу да проблем миграната мора заједнички да решавају земље Балкана и земље ЕУ.

Вулин је рекао да проблем миграната исто погађа и земље чланице ЕУ и оне које нису чланице, због чега без заједничког наступа нема ни решавања тог проблема, преноси Танјуг.

"Добијамо информације да Мађарска жели да постави војску на граници ка Србији и ми сматрамо да то није добро и није решење. Иако Србија није чланица ЕУ она је део тог проблема и зато морамо да имамо јединствени наступ како би од предприступних фондава ЕУ добили конкретна средства за решавање проблема миграната", рекао је Вулин.

Поновио је да је Србији потребна конкретна финансијска помоћ ЕУ, јер имамо сваког дана све веће трошкове за смештај и исхрану миграната.

"Нама је потребно да нам ЕУ директно у буџет уплати одговарајућа финансијска средства како би могли да исплаћујемо плате додатно ангажованим тимовима лекара, гориво, храну, транспорт и остало. Понављам проблем морамо да заједнички решавати", нагласио је Вулин.

Према подацима Црвеног крста, у последња два дана прошло је око 2.000 миграната, а од јутрос је регистровано њих 400.

Према оцени министра и представника Црвеног крста, то је уобичајен број који је био пре великог таласа миграната протеклог викенда.

Председник Координационог тела за Прешево, Бујановац и Медвеђу Зоран Станковић, такође је апеловао да помоћ међународне заједнице што пре стигне у Србију.

"Имали смо до сада велики број посета и много обећања, али је све остало само на обећањима. Надамо се да ће та обећања најзад почети да се остварују и да ћемо добити помоћ како би могли да лечимо, да обезбеђујемо храну и воду за мигранте", рекао је Станковић.

Он је оценио да је потребна помоћ и локалној самоуправи у Прешеву, пре свега комуналном предузећу које дневно очисти више тона смећа, а нема довољан број камиона.

Секретар Црвеног крста у Прешеву Ахмет Хаљими казао је да залихе воде и хране у центру има још највише за два до три дана и апеловао на донаторе да помогну Црвеном крсту.

Иначе, мигранти који у реду чекају да добију документ за наставак путовања кажу да су задовољни третманом у Србији.

"Мало је топлије и мало дуже чекамо, али у Србији је много боље него у Македонији, јер овде добијамо храну и воду и можемо да се одморимо и да наставимо пут ка ЕУ", прича група миграната из Сирије.

Током протеклог викенда кроз Прихватни центар у Прешеву прошло је око 7.000 миграната.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво