Читај ми!

Имовина фолксдојчера чека старе власнике

Од 76.000 захтева којим се пред Агенцијом за реституцију потражује одузета имовина око две хиљаде је оних које су поднели наследници фолксдојчера. То је изненађујуће мањи број од очекиваног, имајући у виду да је на овим простoрима некада живело скоро пола милиона Немаца, кажу у надлежној агенцији.

Одлуком Авноја из новембра 1944. подунавским Швабама одузета је сва имовина. Јован Крамер из Апатина остао је без бродоградилишта, тада највећег на Дунаву са флотом од 250 пловних објеката. Данас његови наследници потражују имовину. Mеђутим, прво морају спровести поступак рехабилитације.

"Од укупног броја бивших власника, који сви морају да се појединачно рехабилитују, ми смо наишли на свега десет примера када рехабилитација или не би била могућа, па смо сами повукли захтев, или је суд у пар случајева одбио рехабилитиацију", наводи адвокат Никола Божић.

Пред Aгенцијом за реституцију фолксдојчери потражују око седам хектара пољопривредног земљишта. Прве одлуке о враћању имовине већ су донете.

"ЕУ прати поступак реституције и Србија је добила похвале за наш однос према странцима и поготову према нецмцима. Ниједна земља која је водила поступак реституције није имала такав однос према страним држављанима какав је имала Србија. Потпуно равноправан статус са нашим грађанима. Наш сајт је на немачком и на другим језицима, тако да се то зна и наша земља је добила на угледу због овога", објашњава директор Агенције за реституцију Страхиња Секулић.

Немачко становништво католичке вере под мариотерезијанском колонизацијом Војводину насељава у осамнаестом веку. Махом занатлије и пољопривредници, бавили су се цигларством, бродоградњом, производњом текстила и кломпи, а у пиварству и гајењу хмеља нису имали премца.

"Код Немаца имамо можда једну менталитетску црту, а то је да су имали огромну потребу. Немци нису инвестирали у вредне ствари него су инвестирали у земљу и зато су фактички до Другог светског рата Немци држали готово 50 одсто земљишта у Војводини", објашњава хроничар Борис Машић.

Наследници Немаца који су некада живели на овим просторима, како су нам рекли, волели би да, уколико им се земља врати, дођу и инвестирају у Србији.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво