У каменолом по казни?

Група радника "Партизанског пута" није добила новац за социјални програм јер, како тврди пословодство, радници нису повукли тужбе за неисплаћене зараде и налоге за извршење пресуда од извршитеља. Радници пак кажу да им је тражено да повуку тужбе да би добили социјални програм, али да им, и када су то урадили, новац није исплаћен. Већина њих је, верују, по казни послата у каменолом Островица код Ниша. Екипу РТС-а и раднике који су дали изјаве ван круга фирме, напао је управник каменолома.

Проблеми су почели већ на почетку снимања. Иако се на снимку види да је екипа РТС-а изван круга фирме, управник каменолома претио је екипи и радницима.

"Какав је то начин, бре, да дођете овде да снимате?! Ко вас је звао? Људи који су вас звали нек иду тамо ван капије! Хајде, ма нећу да вас видим овде, јел јасно?! Људи моји овде, не можете да снимате, схватите! Вера, ово ти је први и последњи пут да си ово урадила! Јел јасно? Јел ти јасно?", тако је гласио дочек управника "Островице" Милана Стајића.

Вера Николић је од фирме наплатила сва своја потраживања и није имала шта да обустави, али социјални програм није добила. Једна је од оних које су из Београда, где живи, послали у каменолом код Ниша, као референта за кадровске послове. Тамо је, истиче, без икаквих задужења.

"Жена која је геометар ради те послове. Ја немам шта, јер је неизводљиво овде радити тај посао зато што све иде у дирекцију. Чак и пријаве, одјаве, решења свих врста, све што је део кадровских послова ради се горе, због потписа, због свега. Превоз плаћам, аконтацију не добијам, па ви процените сами да ли је то потреба посла или нечији чист хир, иживљавање, мобинг или како год", каже Вера.

За три месеца примили су две аконтације и један превоз, а жене које раде у каменолому саме плаћају стан у 20 километара удаљеном Нишу, јер им је, кажу, фирма платила само једну кирију.

"После оваквог односа управника, који се издрао на нас, можете мислити. Знамо да смо по казни послати овде. Да ли ћемо добити социјални програм или нећемо, то ми ни не знамо, а то је једини разлог због којег смо још увек у фирми", истиче лаборант Нада Стаменов.

Радник обезбеђења Хариз Зоранић је, каже, повукао две тужбе како би добио обећани социјални програм али је, истиче, преварен јер није добио ништа.

Руководство "Партизанског пута" није желело пред камере. Од радника су тражили да се одрекну потраживања до приватизације јер су по тужбама радника, учестале пленидбе машина и опреме неопходних за рад.

У њиховом саопштењу наводи се, између осталог, да 23 радника нису добила социјални програм, јер нису потписала изјаве да обустављају наплату својих потраживања до приватизације.

Петоро радника нам је доставило изјаве суду да се одричу потраживања према матичној фирми, а да ли ће и када добити социјални програм, одлучиће надлежни органи којима су поднели тужбе.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво