Читај ми!

Грађанска солидарност недовољна за помоћ мигрантима

У Србију свакодневно долазе људи које је нека тамошња олуја отерала из својих домова на Блиском Истоку. Иако им је наша земља успутна станица на путу ка ЕУ, овде их има све више а помоћ им је све потребнија. У току је неколико хуманитарних акција прикупљања хране, воде, одеће, али чини се да то није довољно. Помоћи нема за све.

Београд им је успутна станица на неизвесном путу ка Европској унији, а онима који дане проводе у парку неопходно је све - храна, одећа, средства за хигијену.

"Овде сам три дана. Није било хране, добио сам само једну кафу синоћ", каже један мигрант. Други се пак жале због деце за коју немају млека.

Последње две недеље двадесетак волонтера Центра за помоћ обилази избегле.

"Ми не можемо да дамо храну и пиће свима, него једном малом делу људи, али мислим да је пажња и осећај да је неко дошао да их посети важнија од новца, хране и тога што ми доносимо", каже волонтерка Николина Бјелић.

Грађани су се сами јавили са жељом да помогну, истичу у Центру.

"Људи не желе да се сликају, не желе да причају о томе, али често зову нашу канцеларију да донесу помоћ. То не сме да прође неопажено и то је за сваку похвалу. Сада је питање система да реагује, солидарност грађана може донекле да помогне али за ове бројке које долазе потребна је помоћ државе и Црвеног крста", каже Радош Ђуровић, директор Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила.

Солидарност Београђана видљива је на делу, сагласни су организатори још једне хуманитарне акције, коју је организовао "Миксер", а која је симболично почела на дан обележавања дведесетогодишњице операције "Олуја". Трајаће, кажу, док год буде требало.

"Неко опште мишљење које је владало међу грађанима Београда јесте да углавном они игноришу проблем, окрећу главу и не чине ништа. Међутим, по нашем искуству требао је само један мали позив и велики број грађана се укључио", каже Ивана Зарић, представница "Миксера".

Прихватни центар у Прешеву углавном је прва станица избеглима, а процене су да их дневно у нашу земљу уђе 1.000. Некима је обезбеђен и оброк.

"Од Црвеног крста и УНХЦР-а добијамо по 400 оброка дневно. Пошто је тај број већ велики, имамо критеријуме - увели смо бонове, дајемо женама и деци до 10 година и они су покривени тим боновима", рекао је Ахмет Алими из Црвеног крста у Прешеву.

Преко 62.000 људи је у овој години затражило азил, а исто толико их је прошло кроз Србију. Талас избеглица би, према проценама стручњака, могао да потраје још шест месеци.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво