Накнада за скупштинске преносе

Минимална накнада за преносе скупштинских заседања у наредних годину дана биће одређена протоколом, који ће бити потписан између Парламента и РТС-а, изјавила председница Скупштине Славица Ђукић Дејановић.

Председница Скупштине Србије Славица Ђукић Дејановић најавила је да ће протоколом, који ће у наредних неколико дана бити потписан између парламента и Радио-телевизије Србије, тој медијској кући бити одређена минимална накнада за преносе скупштинских заседања у наредних годину дана.

После састанка скупштинске радне групе за разматрање праћења телевизијских преноса седница Скупштине и руководства РТС-а, Ђукић-Дејановић новинарима је рекла да посао није завршен све до успостављања парламентарног канала.

Према њеним речима добро је што на састанку радне групе са руководством РТС-а није било лицитирања о суми новца коју ће парламент давати за преносе.

"РТС је добио оно што му припада, а Скупштина Србије је добила оно што јој треба. На томе вам честитам", рекао је генерални директор РТС-а Александар Тијанић.

Претходно је на састанку закључено да је потребно обезбедити јавност у раду парламента и да су директни преноси скупштинских седница најзначајнија тековина демократије.

Председница парламента навела је да РТС нема законску обавезу да преноси седнице Скупштине, али да су разлози за наставак емитовања преноса обичајно право и потреба грађана да буду обавештени о раду парламента, о чему је на састанку постигнута сагласност.

Ђукић-Дејановић је навела да је наставак сарадње са РТС-ом прелазно решење до успостављања парламентарног канала на чему ће своје ангажовање наставити радна група за разматрање праћења телевизијских преноса седница Скупштине.

Генерални директор РТС-а Александар Тијанић рекао је да је проблем јавног сервиса улазак у финансијску кризу која ће, како је навео, потрајати, као и опадање прихода од маркетинга.

Тијанић: Коректна дискусија

Тијанић је оценио да је дискусија на састанку била коректна али да је оставила нерасчишћене ствари, и затражио да се дефинише да финансијска обавеза парламента према РТС-у почне од дана потписивања протокола.

"Нема лицитације. РТС има ценовник техничких услуга", рекао је Тијанић и додао да емитовање скупштинских преноса смањује време за образовни и дечији програм чије је емитовање законска обавеза РТС-а.

Секретар парламента Вељко Одаловић рекао је да парламент нема 500.000 евра годишње за директне преносе, колико је навео у својим закључцима Колегијум РТС-а.

Одаловић је навео да ће се у наредних неколико дана дефинисати сума новца коју ће парламент одвојити за директне преносе а који ће покривати реалне трошкове ангажовања људства и технике.

Чланови радне групе сложили су се да је потребно боље планирати скупштинске седнице и придржавати се чврсте сатнице рада како би и РТС могао да планира свој програм.

Оценили су да је најбоље решење оснивање парламентарног канала као дугорочног решења за скупштинске преносе, на чему, како је закључено, треба наставити интензиван рад.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво