Читај ми!

Нова зграда Дома здравља у Зубином Потоку

У Зибином Потоку отворена је нова зграда Дома здравља, чију је изградњу финансирала Европска унија са 600.000 евра. Директорка Дома здравља Лена Радосављевић рекла је да ће услови рада бити знатно бољи, истичући да је остао проблем недостатка нове опреме, инвентара и кадрова.

"ЕУ је у зграду уложила 600.000 еура, сва три спрата су у потпуности доступна инвалидима, што зграду, заједно са енергетским решењима, сврства у европске стандарде", рекао је Специјални представник ЕУ на Косову Самуел Жбогар на свечаности.

Напоменуо да то није једина инвестиција ЕУ на северу Косова, нити једина која ће бити урађена у Зубином Потоку.

Жбогар се, такође, нада да ће грађани Општине Зубин Поток у наредним годинама видети конкретне пројекте који ће, како је рекао, унапредити економски и социјални развој становништва и побољшати живот људи.

Директорка Дома здравља Лена Радосављевић истакла је огромну вредност нове зграде имајући у виду досадашње јако тешке и неадекватне услове у којима су радили здравствени радници у тој општини.

Радосављевићева је подвукла да ће нова зграда омогућити боље услове рада, а самим тим и значајно побољшати квалитет пружених здравствених услуга пацијентима, што је и крајњи циљ тако велике инвестиције.

Међутим, нагласила је директорка, сада остаје проблем недостатка нове опреме и инвентара.

Радосављевићева је напоменула да су им тренутно најпотребнији компјутери, ултразвук апарати и рендген апарат, специјалистичка и опрема за амбуланту

"Требало би да радимо на томе да припремимо што више за отварање специјалистичких амбуланти, интернистичку већ имамо са једним старим ултразвуком, а био би нам потребан и ЕКГ апарат", навела је Радосављевићева.

Када су у питању кадрови, Радосављевићева је нагласила да су им највећи проблем лекари опште праксе.

"Лекара немамо довољно, један доктор нам иде на специјализацију, један је под уговоропм који истиче за два месеца, највећи проблем су нам лекари општине праксе", навела је Радосављевићева.

У Дому здравља у Зубином Потоку има више од 100 здравствених радника који су до сада радили и бринули о пацијентима у изузетно тешким условима.

Радосављевићева је рекла и да су "радили како су знали", да немају хитну службу већ се сами организују, обилазе и девет сеоских амбуланти у општини и до сада су успели само захваљујући великом ентузијазму и јакој жељи.

Када су у питању финансијска средства за набавку нове опреме за Дом здравља, шеф канцеларије ЕУ на Косову Жбогар је рекао да косовски Срби до сада никада нису имали толико могућности и видова финансирања колико им се сада нуди.

Жбогар: Нова опрема из Фонда за развој

"Погледати која су наша средства, али истовремено у Фонду за развој има шест милиона евра и у оквиру тога смо јуче разматрали неке пројекте за Северну Митровицу, Из тих средстава мислим да би смо лако могли део да користитмо и за опрему Дома здравља у Зубином Потоку, јер су та средства намењена социјално-економском развоју Севера", навео је Жбогар.

Према његовим речима, трећи вид могућег финансирања су косовске институције, а у Министарству здравља постоје одређена средства за општину Зубин Поток.

Жбогар је уверен да ће бити обезбеђена средства за куповину опреме како би грађанима било омогућено комплетно пружање здравствене заштите.

Градоначелник Зубиног Потока Стеван Вуловић захвалио је на изградњи нове зграде Дома здравља након пет година чекања.

Захвалио се ЕУ на донираним средствима иако се, како је рекао, доста каснило.

Вуловоић је на крају рекао да се нада да ће у будућности "једни за друге имати мало више слуха и да ће много боље сарађивати".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво