Алармантан број оболелих од депресије

Менталне болести ће, како се процењује, за пет година бити на другом месту по учесталости. У овом тренутку, у свету од депресије болује 100 милиона људи.

Број оболелих од психичких болести у Србији и региону је алармантан, упозоравају стручњаци.

Разлози за депресивно стање су много озбиљнији. Уколико без јасног разлога дуже време не једемо, не спавамо добро, осећамо стрепњу или трему, требало би да затражимо помоћ психијатра јер, у противном, можемо да постанемо жртва депресије.

"Озбиљна болест која мора трајати најмање две недеље да би се рекло да неко има депресивну епизоду. А то што смо повремено тужни, точак може да буде и подстрек за ону другу страну", каже директорка Клинике за психијатријске болести "Др Лаза Лазаревић" Славица Ђукић Дејановић.

Узроци депресије су различити, а свако од нас се различито односи према проблему.

"Готово да је нереално очекивати да их у животу не буде и не треба их избегавати, јер онда то води у неки други нереални свет. Свако од нас мора да развије одређене стратегије како да се одбрани", наводи психолог Тамара Кликовац.

Поражавајући податак је да се дијагноза успоставља касно – тек после 10 година од првих симптома, и то у 35 одсто случајева.

"Често се догађа да нам се пацијент јави у четвртој, петој деценији живота, иако се први пут разболео у другој деценији. Због тога је важно на време размишљати о депресији, и то је прави корак, да се рано дијагностикује, да се препозна", истиче Славица Ђукић Дејановић.

Доказано је да новац и срећа нису гаранција да нећемо оболети од депресије.

"Један врло мудар кинески филозоф рекао је да, ако се сувише бавимо прошлошћу, не гине нам депресија, а ако сувише размишљамо о будућности, на коју немамо много утицаја – бићемо неминовно анксиозни."

Дакле, савет за добро ментално стање је: живимо сада и овде", закључује Тамара Кликовац.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво