Како се чувају бебе у породилиштима

Састанак Радне групе и израда такозваног лекс специјалиса - Закона о несталим бебама још се чека. Док не дођу до истине у Србији, пред Судом за људска права у Стразбуру пет породица покушава да сазна шта је с њиховом децом. У ишчекивању закона, и Министарство здравља предузима неопходне мере које би будућим родитељима донеле већу сигурност.

У Клиници "Народни фронт", процедуре, од пријема до отпуста, морају да поштују и запослени и породиље. Новорођенчад имају наруквице са именом, презименом и бројем. Исте бројеве носе њихове мајке на руци.

Помоћник директора за немедицинске послове ГАК "Народни фронт" др Радомир Марковић каже да мајка мора да потврди одмах по рођењу да се ради о идентичном броју на њеној наруквици и на наруквици бебе, али и да сама препозна пол свога детета које се покаже одмах по рођењу.

"Код жена које се порађају царским резом, где након извршеног порођаја пацијент није свестан јер се налази под анесетезијом, ова процедура се накндано обавља, али тим лекара који је укључен евидентира те промене и све се забележи протоколима који су законом одеђени", објашњава др Марковић. 

У случају смрти бебе, током или после порођаја, Клиника увек тражи обдукцију коју ради Институт за патологију Медицинског факултета.

Дете се показује мајци ако она то жели, али се сваки корак евидентира. Родитељи могу да преузму и процедуру сахрањивања.

У тој установи ускоро уводе пластифициране неуништиве наруквице, на којима ће бити одштампани неопходни подаци.

Из Министарства здравља поручују да и они, док се чека закон, предузимају друге радње које ће будућим родитељима донети сигурност, од административних контрола до покретања два пилот пројекта.

"Један пројекат је у вези са електронским наруквицама које ће добијати и беба и мајка, а други је у вези са биометријом – узимањем отисака пристију бебе и мајке", каже државни секретар у Министарству здравља проф. др Берислав Векић.

У Београдској групи која окупља родитеље који сумњају да су им бебе украдене, очекују да ће Закон о несталим бебама омогућити добру истрагу и кажњавање одговорних, али и да сумњиви случајеви неће бити правно застарели.

"Можда је благо рећи, али неколико хиљада родитеља води битке са ветрењачом, тј. са државом, да сазнају истину. Ово је борба, чини ми се, без краја", каже Мирјана Новокмет из "Београдске групе родитеља несталих беба".

Крајем прошле године, министри здравља и правде обећали су да ће Закон о несталим бебама бити усвојен до краја овог месеца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво