Коцељева, обнова од поплава још траје

Поплаве у шабачком крају почеле су тачно пре годину дана на подручју коцељевске општине. Бујице мањих водотока и Тамнаве најпре су поплавиле село Каменицу, а потом и направиле огромну штету у самој Коцељеви. Обнова инфраструктуре, на којој су биле и највеће штете у овој општини, још траје.

Вода се у Каменицу сливала са свих страна. Уместо коритом, Тамнава је текла регионалним путем, а џакови са песком нису могли да заштите куће. Данас је коловоз сув, а река, која се може прегазити, у свом и даље неуређеном току кроз село. Џакови превентивно стоје у већини дворишта.

"Око реке ништа рађено није - нит је прокопавано, нит је шта чињено, само је било троје њих што су снимали и ја сам их питао, кажу у току године треба нешто да се уради", рекао је Томислав Ивановић из Каменице.

Живојин Димитрић из Каменице прича да су стално у неизвесности, да страхују од веће кише и да ништа није предузето иако им се поплаве често дешавају.

У Љутицама годину дана чекају да се река поново премости. Урушено је десет локалних мостова, а гради се и нов у Дружетићу.

Уз машине и раднике, мештани кажу, стигли су им бар сигурни привремени прелази.

Јован Спасојевић из Љутица каже да се муче од маја прошле године. Уместо преко мостова, реку су прелазили преко дасака, а кад би им Тамнава однела импровизоване мостове, морали би да пешаче седам километара.

Одговорни руководилац "Мостоградње" Спасоје Чолић каже да би мост почетком јула требало да буде готов.

Поплаве су само на инфраструктури Коцељеве нанеле штету од преко 300 милиона динара.

Највећи проблем, али и најскупљи пројекат је завршен. Урађен је мост на регионалном путу од Шапца ка Ваљеву, и уређено корито Тамнаве кроз варошицу.

"Држава је до сада у саму обнову инфраструктуре уложила преко 100 милиона динара, сами донатори су до овог тренутка уложили око 20 милиона динара", каже председник општине Коцељева Душан Илинчић.

Овог лета у Коцељевском крају очекују и да се уреди корито реке у горњем току, како би се заштитиле и бројне куће по селима, али и оранице које се деценијама плаве са сваком већом кишом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво