Читај ми!

Свечана академија поводом Дана победе

Србија је у Другом светском рату жртвовала себе за велику идеју антифашизма, на којој данас почива Европа, рекао је премијер Александар Вучић и истакао да на Дан победе имамо право да будемо срећни и да славимо победу јаке, победничке Србије. Aбасадор Александар Чепурин поручио је да је будућност у јединственој Европи, без зидова који је деле.

Вучић је на свечаној Академији поводом обележавања седам деценија од победе над фашизмом рекао да ми на Дан победе славимо то што су "наши људи победили немачку чизму и усташки нож и све друге који су у нестанку Срба видели решење својих проблема".

Свако друго тумачење било би неисправно, поручио је премијер, преноси Танјуг.

Он је рекао да, када се види кроз шта смо прошли и колико нас је нестало и када се види да смо још ту и да хоћемо да идемо даље, онда може бити јасно зашто нам је овај дан важан.

Показали смо да смо, као и увек, знали да одаберемо између добра и зла, рекао је премијер.

Вучић је захвалио амбасадору Русије Александру Чепурину на дивним речима, али се и извинио на томе што, како је рекао, неретко заборавимо, некад намерно некада ненамерно, на највећи допринос Црвене армије.

Част борцима Црвене армије, част палим борцима свих других савезничких војски, рекао је Вучић, на чије су речи окупљени у Центру "Сава" устали и аплаузом поздравили.

Амбасадор Русије Александар Чепурин поручио је да је будућност у јединственој Европи, без зидова који је деле и изразио уверење да Руси и Срби никада неће бити једни против других.

"Руси никада неће бити против Срба, а верујем да ни Срби никада неће кренути на Русе. Срећан празник, Дан победе", поручио је Чепурин.

Он је истакао да будућност Европе, па и Русије и Србије, умногоме зависи од тога како ћемо да сачувамо оно што је вредно.

"Будућност је у великој и јединственој Европи. Само конструкција која не раздваја Европу зидовима, већ је чува, омогућава развој", рекао је Чепурин.

Захваливши свим савезницима који су се борили током Другог светског рата, Чепурин је рекао да су ипак највећи допринос дали совјетски и југословенски народ.

Он је подсетио да је за победу у том рату СССР дао 26 милиона живота, при чему су од тог броја 17 милиона били цивили, а Србија у оквиру Југославије милион и 700.000, такође укључујући велики број цивила.

"Знамо како се својих жртава сећају Јевреји, Јермени, а нама кажу можда да заборавимо жртве. Али ми не можемо да заборавимо. И данас, иако је прошло 70 година, осећамо величанственост те победе", рекао је руски амбасадор.

Он је истакао да жели да ово што говори не буде уперено ни против кога.

"Хвала нашим народима, војницима, ветеранима. Сећамо се вашег подвига и увек ћемо чувати сећање на њега. Наша победа је заједничка и увек ћемо је се сећати. Нећемо заборавити јер је то у нашим генима, а и наша будућност умногоме зависи од тога", закључио је Чепурин.

У оквиру културно-уметничког програма, хор и оркестар "Браћа Барух" извели су песме СлободоПо шумама и горама и руску песму Дан победе, а приказани су и снимци Београда током рата и после ослобођења.

У оквиру порграма, наступили су и глумци, а у сали су била и бројна деца из Уметничке школе "Артимедија", која су носила савезничке заставе.

Скуп је завршен приказивањем филма Битка за Севастопољ.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво