Нова средства за санацију штете од поплава

У оквиру Програма прекограничне сарадње Србије и Босне и Херцеговине, данас је објављен трећи позив за достављање предлога пројеката које финансира ЕУ у износу од 3,6 милиона евра кроз претприступне (ИПА) фондове, а у сврхе санације последица прошлогодишњих поплава и превенције нових поплава.

Заменик директора Канцеларије за европске интеграције Срђан Мајсторовић је, отварајући конференцију која је поводом објављивања позива данас одржана у Дому омладине, рекао да су до сада спроведена два позива и финансирано 36 пројеката са 72 корисника из обе земље, преноси Танјуг.

"Међу финансираним пројектима најзаступљенији су они из области заштите животне средине и туризма", рекао је Мајсторовић, наводећи да је до сада, у оквиру буџетског периода 2007-2013, ЕУ укупно издвојила 11,5 милиона евра за реализацију пројеката у оквиру овог програма.

Мајсторовић је подсетио да су се Србија и БиХ пре годину дана суочиле са катастрофалним поплавама које су нанеле велике штете на готово целој територији обухваћеној прекограничним програмом и истакао да је трећи и последњи позив фокусиран на пројекте за санацију штете и превенцију поплава.

Заменик шефа Делегације ЕУ у Србији Оскар Бенедикт указао је да су поплаве 2014. откриле многе слабости на којима треба радити, као што су цивилна заштита, заштита података и спремност на локалном нивоу.

Бенедикт је подсетио да је недавно у Србији боравио европски комесар за хуманитарну помоћ, када је Србија формално примљена у европску породицу цивилне заштите.

Такође је подсетио да је у првој фази помоћи после поплава ЕУ донирала 30 милиона евра за реконструкцију кућа и навео да је у припреми други пакет у вредности од 60 милиона евра који се односи на дугорочну помоћ - управљање ризицима, спречавање клизишта...

Бенедикт је охрабрио локалне самоуправе да учествују у овом пројекту.

Шеф Одсека за прекограничне, међународне и посебне програме помоћи ЕУ у БиХ Нада Бојанић рекла је да је трећи позив за пројекте специфичан по томе што, за разлику од претходних позива, подразумева захтев да се најмање 60 одсто укупно прихватљивих трошкова усмери на набавку радова и добара.

Менаџер програма у Делегацији ЕУ у БиХ Љиљана Панџић казала је да треба избећи преклапање фондова са другим изворима финансирања на истом подручју, како би помоћ била равномерно распоређена.

Данашња конференција је организована у циљу бољег информисања заинтересованих корисника о начину конкурисања.

Средства ЕУ у износу од 3,6 милиона евра биће додељивана у форми донација (бесповратне финансијске помоћи), при чему корисници обезбеђују, у виду суфинансирања, минимум 15 одсто укупног буџета предложеног пројекта из сопствених извора, или из средстава која нису из буџета ЕУ.

Минимални износ донације по уговору, а по земљи је 300.000 евра, док је максимални износ 600.000 евра.

Рок за подношење пројеката је 20. јул 2015. године.

Активности финансиране кроз пројекте могу се спроводити само на програмском подручју које у Србији обухвата Сремски, Мачвански, Колубарски и Златиборски округ, а у БиХ централну, северну, североисточну и источну БиХ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво