Читај ми!

Лончар: Поново бих исто урадио

Министар здравља Златибор Лончар је, говорећи о хеликоптерској несрећи, рекао да је његова одговорност жеља да се помогне беби која је била у животној опасности и истакао да би поново исто поступио.

"Одговоран сам зато што смо хтели да помогнемо животно угроженој беби старој пет дана. Да ме данас неко зове и сутра, опет ћу исто да урадим и да покушам да помогнем", рекао је Лончар гостујући на ТВ Пинк, преноси Бета.

Упитан да прокоментарише како је дошло до тога да се због једне бебе читава држава "подигне", Лончар је рекао да је било много беба којима се помогло и којима се помаже, а да јавност то не зна.

Министар здравља је рекао да се током вечери када се трагедија догодила, чуо "пар пута" са министром одбране Братиславом Гашићем и поновио да су лекарске екипе прво биле на ВМА где је био првобитни план да се слети, али је због лоших временских услова одлучено да се слети на Сурчин.

"Најбитније је да истражни органи раде свој посао", навео је Лончар. У хеликоптерској несрећи која се догодила 13. марта, погинула су четири члана посаде, два медицинска радника и беба која је летелицом транспортована из Новог Пазара за Београд.

Извештаји су показали да је примарна одговорност за трагедију људски фактор.

Говорећи о одлуци о обавезној вакцинацији деце, Лончар је рекао да иза тога стоји струка и да је њен циљ да се подигне свест грађана и да у 21. веку не буде обољења за које нема разлога да их буде, преноси Танјуг.

Лончар је рекао да таква одлука која није донета само у Србији, него и у цивилизованом свету и ЕУ, да је проценат вакцинације у развијеним земљама преко 96 одсто, док је у Србији испод 90 процената.

Одлуку о вакцинацији доноси педијатар 

Министар здравља је нагласио да се није дошло ни до једног податка да вакцина ствара неке проблеме и да одлуку о томе да ће дете бити вакцинисано доноси педијатар.

Лончар је истакао да у случају да се дете не вакцинише, постоји одговарајућа процедура и да се спроводи поступак по закону и да родитељи који не вакцинишу дете, у случају да оно оболи, сами сносе трошкове.

Министар здравља је, такође, најавио да сва деца која желе да се вакцинишу могу то да учине петовалентном вакцином.

Говорећи о утицају мера штедње на рад његовог министарства у протеклих годину дана, Лончар је истакао да се покушало да се на свему остваре уштеде, да се у томе успело почев од смањења броја аутомобила и путних трошкова до тога да се за много мање новца купе исте количине лекова.

"На једној партији имамо за шест месеци уштеду преко две милијарде и шест милиона динара", прецизирао је Лончар.

Уштеђене су, каже, десетине милиона евра рационалном набавком и прерасподелом средстава, а при том је остало новца за увођење нових лекова.

Лончар је додао да је од маја, од када је преузео дужност, до данас одобрено више од 1.540 запошљавања у здравству, од чега преко 500 лекара, а остало су медицинске сестре.

У септембру је одобрено 1.207 специјализација, а у марту 433 специјализације, прецизирао је Лончар.

Лончар је најавио да би Клинички центар Ниш требало да буде завршен до краја 2016. године и додао да би следећег месеца требало да буде готова пројектна документација за Нови Сад и у јулу пројектна документација за Клинички центар Београд.

Говорећи о раду владе у протеклих годину дана, Лончар је оценио да је увек могуће боље, али да је оно што је урађено у том периоду изузетно и да је у Србију стигао "гама нож", који до друге половине августа треба да проради.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво