Читај ми!

Oбновљене 162 и изграђене 22 поплављене куће

Организација "Арбајтер-Самаритер-Бунд" (АСБ), са партнерима "Хоусинг центром", Иницијативом за развој и сарадњу и Фондацијом "Ана и Владе Дивац", успешно је завршила обнову 164 и изградњу 22 нове куће, за породице које су претрпеле штету у мајским поплавама.

Пројекат вредан три милиона евра спроводи се у девет општина у Србији, а финансиран је у оквиру програма помоћи Европске уније у вредности од 30 милиона евра, саопштила је немачка организација АСБ, преноси Танјуг.

Петочлана породица Стефановић из Лознице уселила се у своју нову и намештену кућу након што су им поплаве и клизишта однеле кров над главом.

"Велики одрони и клизиште су ми уништили све. Били смо код моје мајке, сви заједно у једној малој соби. Желео бих да се захвалим донацији Европске уније, организацији АСБ и свим добрим људима зато што нас нису заборавили и зато што су били ту када нам је најтеже. Сада коначно имамо лепу, сигурну, али и доста већу кућу", рекао је Предраг Стефановић.

Стефановићи су једна од 22 породице којима је завршена изградња нових кућа, док је градња још 16 објеката у току, а крај радова се очекује најкасније у априлу.

Свака санирана или нова кућа у свим општинама, потпуно је опремљена новим намештајем, али и белом техником, наводи се у саопштењу.

Како се истиче, осим обнове и изградње нових кућа, фокус пројекта је и на подршци малим и микро предузећима и пољопривредним газдинстима која су страдала у поплавама.

Доделом економских грантова у виду опреме, алата, садног материјала, пластеника, противградне заштите и грађевинског материјала, око 200 породичних бизниса и домаћинстава сада поново може да започне производњу или настави несметано са радом.

Пројекат "Обнова кућа и економска ревитализација за најугроженије породице погођене поплавама у Србији" спроводи организација АСБ са партнерима у Бајиној Башти, Ваљеву, Лозници, Љубовији, Малом Зворнику, Осечини, Шапцу, Шиду и Љигу.

Пројекат пружа подршку за око 1.000 угрожених грађана и то у виду обнове и изградње поплављених кућа, опремање објеката намештајем и белом техником, економских грантова за мала и микро предузећа, као и помоћи пољопривредним газдинствима.

Програм помоћи Европске уније поплављеним подручјима у Србији, у вредности од 30 милиона евра, финансира Европска унија из претприступних фондова ИПА, подсећа се у саопштењу.

Наведено је да све активности на терену спроводе Канцеларија УН за пројектне услуге, ФАО, организације ХЕЛП и АСБ и Дански савет за избеглице, у координацији са Канцеларијом за обнову.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво